Occasionmarkt op recordniveau

0

Dat de occasion populairder is dan ooit, bleek vorige maand ook al. De rek is er nog lang niet uit, zo blijkt uit de jongste cijfers.

Nooit eerder werden er in de eerste 9 maanden van een jaar meer dan 1 miljoen tweedehands auto’s verkocht. Tot dit jaar. De Bovag en het RDC melden namelijk dat er in de periode januari t/m september al 1.022.021 occasions aan de man zijn gebracht. De tweedehands auto blijft dus populair. Daarmee is er op de occasionmarkt sprake van een nieuw record. In totaal zijn er na 9 maanden 5,5 procent meer tweedehands auto’s verkocht dan vorig jaar in dezelfde periode.

De redenen voor die stijging laten zich raden. Door de coronacrisis is er meer behoefte aan individueel vervoer. Mensen die voorheen bijvoorbeeld met de trein reisden, doen dat nu liever met hun eigen auto. Maar er zijn meer redenen. Het wereldwijde chiptekort zorgt er namelijk voor dat er bij de levering van veel nieuwe auto’s vertraging is opgetreden. Met name voor mensen die niet een jaar willen wachten, is een (jonge) occasion dan een aantrekkelijk alternatief. De verwachting is dat het chiptekort niet zo snel is opgelost.

Als de verkoopmarkt van tweedehands auto’s nader wordt bekeken, dan valt op dat dit jaar voornamelijk exemplaren met een benzinemotor in trek waren. Van de 1.022.021 exemplaren, hadden er 820.000 stuks een dergelijke krachtbron onder de kap, oftewel ruim 80 procent. Vorig jaar waren dat er 790.000. Diesels moesten qua populariteit opnieuw inleveren. Waar zij vorig jaar nog goed waren voor zo’n 12 procent van de verkopen op de occasion markt, is dat aandeel in de eerste 9 maanden van 2021 geslonken naar een kleine 10 procent. In absolute getallen komt dat neer op 103.000 auto’s.

Uiteraard groeide de vraag naar elektrische auto’s flink. In totaal wisselden 23.000 tweedehands exemplaren van eigenaar, tegenover 9.400 stuks in 2020. Factor 2,5 verschil. Stekker hybride modellen waren in de eerste 9 maanden van dit jaar populairder dan ooit. Waar er vorig jaar nog 15.000 exemplaren werden verkocht, steeg dat aantal dit jaar naar 25.000 stuks.

Uit de cijfers van de Bovag blijkt eveneens dat consumenten liever een occasion kopen bij de officiële vakhandel. De particuliere handel (515.000 auto’s) kromp namelijk met 9 procent ten opzichte van de eerste 9 maanden van 2020. Voor de officiële dealers waren er daarentegen liefst 26,5 procent meer transacties. Daaruit kan worden afgeleid dat mensen behoefte hebben aan meer zekerheid, die ze hopen te krijgen door een auto bij een erkend garagebedrijf te kopen.

 

Reageren is niet mogelijk.