Levertijden auto’s lopen op

0

Meer dan 1 jaar wachten op een nieuwe auto? Dit is op dit moment voor veel modellen volkomen normaal. Maar er is ook een heel scala aan auto’s die direct beschikbaar zijn.

Een bepaalde levertijd voor de nieuwe auto is voor veel klanten volkomen normaal en tot op zekere hoogte zelfs gewenst. Dit laat nog een paar weken over om het verlangen naar een nieuwe set wielen, meestal geconfigureerd volgens de eigen ideeën, te laten groeien. Het probleem op dit moment is evenwel: de tijdseenheid “weken” is niet meer geschikt om de levertijden die momenteel gelden voor veel populaire modellen te gebruiken. Sommige auto’s hebben nu de vermelding “ruim een ​​jaar” gekregen.

Voordat er misverstanden ontstaan: we hebben het niet over exoten à la Mercedes G klasse, Toyota Land Cruiser of welke hightech sportwagen van kleine seriefabrikanten dan ook. Die hebben traditioneel (maar vooral op dit moment) een grillig patroon voor wat betreft de leverbaar uit. Soms is er eerder sprake van de vermelding “ja” of “nee”. En daar moet de klant het maar mee doen. Nee, het gaat hier auto’s als de plug-in hybride varianten van de Range Rover Evoque, de Mercedes GLA plus GLE en de Skoda Octavia Combi of de elektrische Enyaq iV van dezelfde fabrikant. Die worden ingedeeld in de categorie ‘volumemodellen’.

De reden voor de soms extreem lange levertijden is niet in de eerste plaats de populariteit van het gewenste model. Zoals bekend hapert sinds het herstel van de corona pandemie de aanvoer van leveranciersonderdelen zoals halfgeleiderchips, maar ook van de grondstoffen die nodig zijn voor de autoproductie. Een situatie die dramatisch is verslechterd sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Klanten die een nieuwe auto kopen, wachten momenteel gemiddeld 6 tot 7 maanden op hun auto en die trend zet zich door.

Gelukkig is de situatie voor autokopers niet hopeloos. Ook nu bestaan ​​ze nog: nieuwe auto’s die direct of binnen enkele weken geleverd kunnen worden. Dit zijn zowel voertuigen met verbrandingsmotor als modellen met gedeeltelijk of volledig geëlektrificeerde aandrijving, en ze komen uit alle denkbare segmenten: de Honda Jazz is net zo goed onderdeel van dit lijstje als de Opel Astra (oud model), de BMW X1 of de Porsche Taycan.

Levertijd2022

In bovenstaande tabel staat de leverbaarheid in maanden van modellen waarop het relatief kort wachten is.

 

 

Reageren is niet mogelijk.