Renault verkoopt haar meerderheidsbelang in AvtoVAZ

0

De Renault Groep doet haar belang in de Russische autofabrikant Avtovaz van de hand. Sinds Vladimir Poetin de opdracht gaf om om in Oekraïne ‘een speciale operatie’ uit te gaan voeren, is er sprake van dat de Fransen hun aandeel in de producent van Lada zouden verkopen. Dat is nu daadwerkelijk gebeurd.

Alle Russische activiteiten worden door de Renault Groep in één klap van de hand gedaan. Het gaat daarbij om 100 procent van de aandelen in bedrijfsdivisie Renault Russia (waartoe onder andere een voormalige Moskvitch fabriek in Moskou behoort) en om het meerderheidsbelang van 67,7 procent in AvtoVaz. De nieuwe eigenaar van de Russische autofabrikant wordt NAMI, het Russische wetenschappelijke Centrale Onderzoek- en Ontwikkelingsinstituut voor auto’s en aandrijflijnen.

Eind april verklaarde een Russische minister al dat het bedrijf achter automerk Lada zal worden overgedragen aan het Russische ministerie van Industrie. Renault zat al sinds de Russische invasie van Oekraïne met het belang in AvtoVAZ in de maag. In maart beslisten de Fransen al de productie in haar fabriek in Moskou als gevolg van de oorlog te zullen staken. Daarnaast werd het door sancties ook steeds moeilijker om de productiefaciliteit van AvtoVaz, die naast Lada voertuigen ook modellen van Renault maakt, open te houden. Daarmee is Renault de westerse automaker die het meest geraakt wordt door de agressie van Rusland.

Renault heeft wel de optie om haar belang over 6 jaar terug te kopen. “Vandaag hebben wij een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing genomen en maken wij een verantwoorde keuze voor onze 45.000 medewerkers in Rusland”, zei topman Luca de Meo in een toelichting op de deal. Financiële details van de transactie werden niet gegeven. Renault, dat voor 15 procent in handen is van de Franse staat, liet in maart al weten dat het in de eerste helft van dit jaar bijna 2,2 miljard euro opzij zet om de terugtrekking uit Rusland te financieren.

Renault nam in 1998 een belang in de Moskvitch fabriek. De Fransen startten toen in samenwerking met de Russische autoriteiten met de assemblage van auto’s. Eind 2012 kreeg Renault alle aandelen van de joint venture in handen. Renault verkoopt in Rusland onder eigen merknaam de Arkana, Kaptur (met een ‘K’), de Master en de elders als Dacia bekende modellen Duster, Sandero en Logan. AvtoVaz is zoals gezegd vooral bekend als het moederbedrijf van Lada. Onder leiding van Bo Andersson, de eerste niet-Russische topman van deze autoproducent, nam de alliantie van Renault en Nissan in 2014 een meerderheidsbelang. Nissan verkocht haar aandeel in AvtoVaz in 2017 aan Renault.

Reageren is niet mogelijk.