In detail: de nieuwe Polestar 4 Live

0

Polestar heeft op de autotentoonstelling van Sjanghai de ‘4’ onthuld. Het is een coupé-achtige SUV die, ondanks dat zijn typeaanduiding anders doet vermoeden, niet boven maar onder de ‘3’ zal worden gepositioneerd. Hij krijgt wel een plek boven de ‘2’ in het gamma van het Zweeds / Chinese automerk. De nieuwste Polestar combineert bekende stijlelementen met indrukwekkende prestaties.

De nieuwe Polestar is 4,84 meter lang en (buitenspiegels meegerekend) 2,14 meter breed. De hoogte bedraagt 1,54 meter. Met deze afmetingen positioneert de ‘4’ zich zoals gezegd tussen de ‘2’ en de ‘3’. Dat zal naar verwachting ook voor wat betreft de prijs het geval zijn, al noemt Polestar nog geen concreten tarieven.

Polestar4b

Eigenlijk is de Polestar 4 een heuse cross-over want hij combineert de ruimte van een SUV met de stroomlijn van een coupémodel. Dat het een volledig elektrische auto is, kan je zien aan de relatief lange wielbasis van bijna 3 meter. De coupé-stroomlijn heeft Polestar gecreëerd met de lage neus, portierramen zonder frame, aerodynamische ‘blades’ en door een geoptimaliseerde luchtstroom rond de achterste lichtbalk.

Polestar4c

Opvallend is dat de Polestar 4 het zonder achterruit doet. Het zicht naar achteren wordt namelijk verzorgd door een camera op het dak. In totaal zitten er op de nieuwe Polestar 12 exemplaren. Ook is er een radar aanwezig. Wat er zich achter de ‘4’ afspeelt, wordt getoond op een beeldscherm. Volgens Polestar is hierdoor een breder gezichtsveld mogelijk dan met een conventionele binnenspiegel.

Polestar4d

Je kunt dus niet door een achterruit kijken in de Polestar 4, maar wel door een glazen panoramisch dak. Dat is namelijk standaard en loopt over de gehele lengte van het dak. Optioneel is dat verkrijgbaar met een elektro/chromatische functie. Dat is een duur woord voor techniek waarmee men het dak ondoorzichtig of juist transparant kan maken.

Polestar4h

Het interieur van de Polestar 4 is precies zoals wij inmiddels gewend zijn van het merk: minimalistisch en voorzien van een groot aanraak scherm. Het touchscreen meet 15,4 inch en kan alle functionaliteiten van Google (waaronder Google Assistant, Google Maps en Google Play) weergeven). De telefoon kan draadloos verbonden worden via Apple CarPlay. Tegen meerprijs is een audiosysteem van Harmon Kardon, leverbaar evenals diervriendelijke nappaleren bekleding in verschillende kleuren (“neppa leer” dus).

Polestar4i

Het topmodel van de Polestar 4 heeft een vermogen van 544 pk en biedt 686 Nm aan koppel. Daarmee kan de 0-100 sprint worden voltooid in 3,8 seconden. Geen enkel ander model van Polestar is zo rap. Dankzij een enorm accupakket van 102 kWh bedraagt de actieradius 560 kilometer (gemeten volgens de WLTP norm). De Long Range Single Motor versie heeft zelfs een rijbereik van 600 kilometer. Wel moet men het dan doen met ‘slechts’ 272 pk en 343 Nm. Alle versies van de Polestar 4 kunnen snel worden opgeladen met maximaal 200 kW, of regulier met 22 kW.

Polestar4e

Dat de lancering van de Polestar 4 in China plaatsvindt, is geen verrassing. Daar begint de productie van de nieuwe SUV-coupé naar verwachting in november. Enkele maanden later arriveert de Polestar 4 in Europa, Azië en Noord-Amerika. Het duurt dus tot begin 2024 voordat wij de nieuweling in Nederland te zien krijgen. Polestar communiceert een instapprijs van minimaal 60 mille. Veel geld? Valt wel mee want met dit tarief is de ‘4’ niet heel veel duurder dan de ‘2’ (verkrijgbaar vanaf 51.200 euro) maar wel aanzienlijk goedkoper dan de ‘3’ (vanaf 89.900 euro).

Polestar4g

Reageren is niet mogelijk.