Activisten laten banden van SUV’s leeglopen.

0

In Brussel hebben leden van de groep ‘STOP SUV: Tyre Extinguishers’ de banden van zo’n 150 SUV auto’s laten leeglopen. Hun motief: “Het is gevaarlijk om zo’n grote, energieverslindende, vervuilende en gevaarlijke voertuigen te gebruiken terwijl er veel alternatieve oplossingen zijn”.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat de beweging de banden van SUV modellen laat leeglopen. Eerder deze maand had de groep STOP SUV: Tyre Extinguishers al de banden van een 40-tal exemplaren laten leeglopen in Etterbeek. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben ze hun werkingsgebied uitgebreid en gingen ze ook in Ukkel, Sint-Gillis, Elsene en de Europese wijk te werk.

SUVdoodt2

“SUV’s zijn niet alleen een ramp voor het milieu, ze vormen ook een ernstige bedreiging voor onze gezondheid. Vanwege hun gewicht en hun imposante afmetingen zijn deze voertuigen veel gevaarlijker dan andere. Hun bestuurders hebben dus 10 procent meer kans op een ongeval. Bij een aanrijding met een voetganger heeft de voetganger 2 keer zoveel kans om te overlijden”, zo klinkt het.

De groepering vraagt daarom aan de overheid om dat type voertuig in steden te verbieden. Ook in Gent werden in de nacht van donderdag op vrijdag de banden van een 50-tal exemplaren leeg laten lopen. Daar liet de groep ook een boodschap achter: “Let op: jouw SUV doodt! We hebben één of meerdere van uw banden leeg laten lopen. Je zult boos zijn, maar pak het niet persoonlijk op. Jij bent het niet, het is jouw auto”.

Reageren is niet mogelijk.