Renault en Nissan kondigen nieuwe budget-SUV’s voor India aan

0

In een zoektocht om te profiteren van de populariteit van SUV’s in India zullen Renault en Nissan 4 nieuwe modellen lanceren. Die gaan allemaal gebaseerd worden op een lokale versie van het CMF-B platform van de alliantie tussen de Franse en Japanse concerns.

De aankondiging ging vergezeld van een officiële teaser. De SUV’s met 5 zitplaatsen zullen naar verwachting eind 2025 debuteren, terwijl hun broers dan wel zussen met 7 zitplaatsen op een later tijdstip zullen volgen.

RenaultDuster3

De eerste teaser laat zien dat het model met Renault logo nauw verwant zal zijn aan de nieuwste generatie Dacia Duster die een paar maanden geleden debuteerde. Het Franse concern heeft al een Renault derivaat van deze SUV met wybertjeslogo onthuld (zie foto hierboven), maar het model met Indiase specificaties lijkt iets andere led graphics op de koplampen te hebben en een afwijkende bodem beschermplaat in aluminiumstijl oonder de voorbumper.

Het technisch identieke Nissan model beschikt daarentegen over een volledig opnieuw ontworpen front. De led koplampen over de volledige breedte van de voorkant van de SUV lijken op die van de Interstar bedrijfswagen, terwijl de bumper rond de luchtinlaten is voorzien van aluminium inzetstukken. De gewelfde motorkap suggereert samen met de voorruit, dak rails en voorspatborden dat de SUV van Nissan ook een groot deel van zijn carrosserie zal delen met de Dacia Duster.

De nieuwe SUV modellen van Renault en Nissan zullen naar verwachting dezelfde turbobenzinemotor krijgen. Wat de SUV’s met 7 zitplaatsen betreft: deze zouden nauw verwant kunnen zijn aan de nog te introduceren Dacia Bigster; in wezen een langere versie van de Duster. In Europa krijgt dit SUV geen 7 zitplaatsen (maar in plaats daarvan een extra grote bagageruimte), maar in India dus wel.

De 5-zits SUV van Renault zou eind 2025 kunnen arriveren, samen met de Nissan variant. Rivalen op de Indiase automarkt zijn onder meer de Hyundai Creta, de Kia Seltos, de Suzuki Grand Vitara, de Toyota Urban Cruiser Hyryder, de Skoda Kushaq, de Volkswagen Taigun en de Honda Elevate. De 7-zits modellen zouden in 2026 kunnen volgen en hebben als concurrenten onder meer de Hyundai Alcazar, de MG Hector Plus, de Tata Safari en de Mahindra XUV700.

Nissan heeft onlangs aangekondigd dat het tegen 2026 een 3-tal nieuwe modellen in India zal lanceren. Dit betekent dat de 5- en 7-zits SUV’s vergezeld zullen worden door een ander nieuw model, waardoor het aanbod van het Japanse merk en de aanwezigheid in de regio verder wordt uitgebreid.

Reageren is niet mogelijk.