Komend najaar brengt Leapmotor een elektrische SUV van Tiguan-formaat op de markt voor de prijs van een Polo. Dit betekent dat het betreffende model, de B10, voor Stellantis’ Chinese dochter een ‘game changer’ kunnen zijn. Autointernationaal.nl heeft er al in gereden!
In de auto-industrie hoor je zelden positieve woorden over rivalen. Zeker in China, waar momenteel een moordende concurrentie heerst. Daar ligt momenteel Leapmotor zwaar onder vuur. De concurrentie noemt de nieuwkomer uit Hangzhou, die onlangs een verkoopgroei van 154 procent ten opzichte van het voorgaande jaar meldde en al meer dan 700.000 elektrische auto’s op de weg heeft, “de prijsslager”, oftewel de kiloknaller onder de autofabrikanten.
Omdat de jongste dochter van Stellantis ruim 65 procent van de componenten zelf ontwikkelt en produceert tegen lage kosten, kan het bedrijf zijn eigen prijzen bepalen en heeft het geen last van druk van leveranciers. Dit leidt tot tarieven waar niet alleen de concurrentie ongelovig het hoofd bij schudt.
Op basis van de Chinese prijsstelling, zou Leapmotor haar nieuwe elektrische SUV in Nederland namelijk kunnen aanbieden voor 24.000 euro. Let wel: we hebben het hier over een auto ter grootte van een Volkswagen Tiguan met een complete uitrusting! Een groot panorama glazen dak is altijd aan boord, evenals tal van moderne assistenten en veel zaken die doorgaans alleen tegen meerprijs bij westerse rivalen verkrijgbaar zijn. Omdat de B10 ook voor Chinese begrippen scherp geprijs is, waren er na slechts 1 uur al 10.000 bestellingen geplaatst en na 48 uur was dit aantal gestegen tot 32.000.
Wanneer de 4,51 meter lange elektrische SUV in het najaar in Nederland op de markt komt, zal het prijskaartje misschien niet 24.000 euro bedragen (boosdoener is de extra importheffing van de Europese Unie op elektrische auto’s uit China), maar zeker minder dan 30.000 euro gaan kosten. Leapmotor is overigens van plan is om de B10 op korte termijn in Europa te gaan produceren, om zo de extra invoerrechten te ontlopen (evenals de Franse CO2-boete op producten die van ver moeten worden aangevoerd). Enkele fabrieken van Stellantis die momenteel niet op volle capaciteit draaien, proberen het contract binnen te halen. De beste kans lijkt te maken op de Opel-fabriek in het Spaanse Zaragoza, waar niet alleen de Corsa wordt gebouwd, maar ook de geflopte nieuwe Lancia Ypsilon.
Op het eerste gezicht lijkt de B10 een ingekorte versie van de C10. Met een breedte van 1,89 meter en een hoogte van 1,66 meter (en een wielbasis van 2,74 meter), is hij respectievelijk 224, 15, 25 en 90 mm compacter dan zijn grotere broer. Hoewel hij dus iets minder ruim is dan de C10, biedt hij nog steeds een genereuze beenruimte achterin en is de kofferbak voldoende groot voor de meeste gezinnen. De vorm van de voorkant is geïnspireerd op die van de C10, maar zonder deze te kopiëren. De dag verlichting is fijner, terwijl de dambordachtige lichtsignatuur behouden is gebleven. De koplampen zelf zijn nu in de bumper geïntegreerd, ter hoogte van de zijdelingse luchtinlaten. In profiel valt het kortere silhouet op, met zwarte driehoekige inzetstukken vóór de voorportieren waarin een camera is verwerkt. Aan de achterkant wijkt de B10 amper af van de C10. Alleen de reflectoren zijn verhuisd naar het zwarte onderste bumperdeel. Het geheel oogt vrij klassiek, zonder uitgesproken flair maar ook zonder stijlmissers.
Overigens betekent de messcherpe prijsstelling van de B10 in China niet dat de techniek inferieur is. Als bewijs daarvoor zijn de gesprekken die Ferrari momenteel voert met Leapmotor om het 3.5-platform van de B10 te gaan gebruiken voor een eigen cross-over. De nieuwe architectuur, waarop ook de toekomstige Kia EV3 / Skoda Elroq concurrent B05 gebaseerd (die in september op de IAA zijn debuut maakt) zal worden, is compleet nieuw en trekt duidelijk belangstelling. Het platform, een evolutie van de 3.0-architectuur waarop de C10 gebouwd is, heeft een nieuwe structuur die gebruikmaakt van het CTC 2.0+ (Cell-To-Chassis) principe dat meer interieurruimte moet opleveren en tegelijk het gewicht van de auto moet verlagen. Momenteel beschikt het 3.5 platform over 400 volt laadtechnologie, maar als de vraag naar sneller opladen toeneemt, kan Leapmotor direct reageren. In het ontwerp is namelijk al rekening gehouden met 800 volt.
Modellen als de B10 maken steeds meer inbreuk op het ‘Duitse succesmodel’ waardoor onze oosterburen gemakzuchtig zijn geworden en verwend zijn geraakt. De Chinese alternatieven zitten goed in elkaar en bieden de nieuwste e-technologie voor een betaalbare prijs. In het geval van de Leapmotor B10 komt daar als extra voordeel het uiterlijk van de Chinese SUV bij: het design spreekt de meeste mensen aan: het is eenvoudig en modern, met smalle led strips aan zowel de voor- als achterkant.
Binnenin is er volop ruimte. Met name op de achterbank is er, zoals we dat vaak zien bij Chinese modellen, indrukwekkend veel plek voor de benen van de passagiers. De kofferbak heeft een inhoud van 420 à 1.415 liter.
Onder de laadvloer bevindt zich een extra opbergmogelijkheid voor kabels.
Het dashboard, qua opzet vergelijkbaar met de C10, is helder en overzichtelijk vormgegeven, maar elke actie verloopt via het horizontaal geplaatste 14,6 inch touchscreen of via de spraak assistent, zoals gebruikelijk in China. Alleen op het stuur bevinden zich nog enkele schakelaars, met daarachter (op een 8,8 inch groot scherm) het digitale instrumentarium. De materiaalkeuze weet te overtuigen en draagt bij aan het goede kwaliteitsgevoel. Beiden schermen worden aangestuurd door het eigen Leapmotor OS 4.0 Plus besturingssysteem. Dat regelt niet alleen het infotainment, maar ook de 27 rijhulpsystemen, waaronder Lidar ondersteuning voor zelfstandig rijden op niveau 2. De interface draait op Snapdragon processors en gebruikt artificiële intelligentie om een zo soepel mogelijke gebruikerservaring mogelijk te maken. Het besturingssysteem leek intuïtiever en vlotter dan die van de C10, vermoedelijk dankzij recente OTA-updates.
Voor de B10, die in principe achterwiel aangedreven is, zijn in eerste instantie 2 vermogensniveaus en 2 accuformaten beschikbaar: 177 pk of 214 pk, en 56,2 kWh of 67,1 kWh. Met de kleinere accu zou de B10 een actieradius van 380 kilometer moeten hebben. Voor de grotere batterij belooft Leapmotor een rijbereik van ongeveer 450 kilometer. In beide gevallen kan men met snel laden in 20 minuten de accu van 30 procent naar 80 procent ‘vulling’ brengen. Omdat plug-in hybride auto’s momenteel razend populair zijn in China, komt er later voor min of meer dezelfde prijs een versie met range extender en een kleinere accu bij. Bij deze uitvoering drijft de 4 cilinder benzinemotor niet rechtstreeks de wielen aan, maar laadt hij de accu tijdens het rijden op, waardoor de auto altijd op elektriciteit rijdt. Met deze zogeheten REEV uitvoering zou een actieradius van circa 1.000 kilometer zonder opladen mogelijk moeten zijn.
De eerste exclusieve testkilometers tijdens de autoshow van Shanghai suggereren dat de B10 probleemloos zal zijn. Eerlijk is eerlijk: de testrit was bijzonder beperkt. Enkele heen-en-weerbewegingen op het korte testparcours voor de fabriekspoort van Leapmotor, met enkel een rechte lijn, een haarspeldbocht en opnieuw een rechte lijn waarin korte stroken verschillende wegdekken en oneffenheden simuleerden (dwarsnaden, verkeersdrempels, kinderkopjes, enzovoort). Precies genoeg om een eerste indruk op te doen, maar onvoldoende voor een diepgaand oordeel. Tijdens mijn korte test viel vooral de goede geluidsisolatie op. Ook de ophanging leverde degelijk werk: efficiënt, niet luidruchtig en zonder dat er op een slechte ondergrond veel schokken worden doorgegeven.
Voor Leapmotor, dat pas in 2015 werd opgericht, is elektrisch rijden inmiddels een begrip. Dat de nieuwkomer goede auto’s bouwt, heeft het merk met zijn grotere broer, de C10, al bewezen. Toch mag Leapmotor, op basis van mijn testervaringen met de B10, zeker nog wat aandacht aan het onderstel (beetje wiebelig) en de besturing (niet bepaald direct) besteden voordat de eerste exemplaren op de boot richting Europa worden gezet. Een woordvoerder bevestigt dat momenteel de finetuning voor onze marktregio plaatsvindt. Leapmotor gaat verder aanpassingen aan de B10 ‘via de lucht’ doorgeven. Daardoor moet het op termijn mogelijk worden om hem autonoom rijtaken uit te laten voeren.
Het kan dus zijn dat de B10 ’s ochtends als je instapt andere software heeft dan toen je hem de avond ervoor vergrendelde. Of tegelijkertijd jouw hele rijprofiel online naar China is verstuurd? Leapmotor is daar niet duidelijk over. Maar ‘de prijsstunter’ heeft een slag geslagen in zijn concurrentiestrijd met zijn landgenoten door de joint venture met Stellantis. Service zou jij daarom theoretisch bij elke dealer van dit autoconcern moeten kunnen krijgen, al is van de PureTech affaire van Citroën, DS, Opel en Peugeot bekend dat er nogal bot gereageerd kan worden als er een probleem is.
Conclusie
Oké, je hoeft geen fan te zijn van Chinese auto's. Maar objectief gezien zou de B10 wel eens een game changer kunnen zijn. Voor een heel schappelijke biedt de SUV van Tiguan formaat de nieuwste e-technologie, een goede kwaliteit, een compleet scala aan features en een imposant motorvermogen. Dankzij de beschikbaarheid van veel Stellantis dealers is service gegarandeerd.
Voor een definitieve beoordeling was deze eerste, korte kennismaking niet voldoende, maar de eerste indruk is zonder meer positief.
-
9