Koenigsegg presenteert Freevalve motor

0

Freevalve, een bedrijfsonderdeel van de Zweedse fabrikant van hyperexclusieve supersportwagens Koenigsegg, presenteert op de autotentoonstelling van Ghuanzhou een nagenoeg productierijpe versie van een motor zonder nokkenas. Het revolutionaire blok bevindt zich nog altijd in de prototypefase, maar is nu op de Chinese show voor het eerst werkend te zien.

Afgelopen voorjaar toonde Koenigsegg op de autotentoonstelling van Beijing al een vroege ontwikkelingsvariant van het motorblok met zogeheten ‘Pneumatic Hydraulic Electric Acutator techniek. Dat de primeur aan China wordt gegund, komt doordat Qoros als eerste de uitvinding van Koenigsegg heeft omarmt.

In beide gevallen gaat het om een geblazen 1,6 liter viercilinder. De zogeheten QuamFree motor (een leuke woordspeling van ‘Qoros’ en ‘Cam’ oftewel ‘nok’) levert, gezien zijn inhoud, een indrukwekkend vermogen: 230 pk. Het maximum koppel bedraagt 320 Nm. Koenigsegg spreekt van 47 procent meer vermogen, 45 procent meer koppel, 15 procent minder brandstofverbruik en 35 procent schonere uitlaatgassen ten opzichte van een conventionele Qoros 3 Hatchback 1.6 mét nokkenas.

Het ontbreken van een nokkenas heeft volgens Koenigsegg namelijk enorme voordelen. Door de pneumatisch hydraulische klepbediening met elektronische sturing, is het puur de elektronica die bepaalt hoe ver de kleppen opengaan en niet de stand van de nokkenas. Dat maakt de kleptiming eindeloos variabel. Het openen en sluiten van de kleppen kan dus exact worden aangepast op de omstandigheden. Eventueel kunnen cilinders zelfs worden uitgeschakeld.

Omdat ook kostbare en zware onderdelen zoals een distributieketting of riem ontbreken, is het blok niet alleen fors kleiner, maar ook 20 kilo lichter is dan een traditionele 1,6 liter motor. Ook de gas klep en het directe injectiesysteem zijn bij de Freevalve oplossing overbodig geworden. Daarmee is het probleem van de roetdeeltjes in de uitlaat ook opgelost. Per cilinder kan één uitlaatkanaal naar de turbo gaan en de andere recht naar de uitlaat. Daarmee wordt een overdrukklep op de turbo overbodig en is geen ingewikkelde katalysator nodig. De techniek won afgelopen zomer in de Verenigde Staten een prijs als ‘meest veelbelovende motorontwikkeling’.

Het Freevalve motorblok is in Ghuangzhou voor het eerst werkend te zien en zal vanaf nu worden ingezet in een hele vloot testauto’s van Qoros. In welk productiemodel de techniek debuteert, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat Christian von Koenigsegg, directeur-eigenaar van Freevalve, een grootse toekomst voor ‘zijn’ vinding voorziet. Hij denkt dat ook andere autofabrikanten de techniek zullen adopteren. Dat is geen onverstandige gedachte aangezien het nog maar helemaal de vraag is of Qoros het gaat redden in autoland vanwege tegenvallende verkopen in eigen land (van modellen met conventionele 1,6 liter motor) en een export die maar niet op gang komt.

Reageren is niet mogelijk.