Mazda CX-5 Live

0

Mazda is vol vertrouwen over de tweede generatie CX-5. De populaire SUV biedt in vernieuwde vorm volgens de fabrikant een bredere groep kopers aan, ondanks kritiek dat er (te) weinig optische verschillen zijn met de vorige editie.

Volgens Mazda is elk carrosseriedeel nieuw, maar dat valt vermoedelijk pas op als je het nieuwe model naast de oude CX-5 zet. Dan kan je zien dat de A stijl 3,5 centimeter naar achteren is geplaatst ten behoeve van een sportievere uitstraling. Designchef Shinichi Isayama stelt dat bij de SUV alles wat de klanten waardeerden in tact is gelaten en dat de wijzigingen zich gericht hebben om de premium uitstraling te vergroten. “Deze evolutiestrategie komt ook de herkenbaarheid van de CX-5 ten goede`, aldus de Japanner.

cx5m2017a2

“Met de vorige generatie CX-5 hadden we al precies de juiste balans tussen formaat en ruimte gevonden. Daar wilden wij dus niet aan sleutelen”, zegt Isayama. Opvallend is dat Mazda desondanks de achterbank lager geplaatst heeft. Dat kan nooit gunstig uitpakken voor het uitzicht van de passagiers aldaar. De wielbasis en de motoren werden niet gewijzigd. Ook de lengte en de breedte zijn hetzelfde gebleven, maar het dak ligt met 1,69 meter nu 2 cm lager. In het interieur, waarvoor hoogwaardigere materialen zijn gebruikt, is de middentunnel verhoogd omdat dit volgens Mazda het gebruiksgemak verhoogd, onder andere in de vorm van een beter in de hand liggende schakelpook.

Hoewel er op sommige markten wel om gevraagd wordt, gaat Mazda de nieuwe CX-5 niet leveren met de 2,5 liter turbobenzinemotor uit de CX-9. Ook heeft het Japanse merk geen plannen voor een verlengde uitvoering met 7 zitplaatsen. Met de CX-5 in zijn huidige vorm richt Mazda zich op de grootste gemene deler. Dat de tweede generatie beter fijn is geslepen, komt ook in een grotere eliminatie van rij geluiden en een 16 procent stijvere carrosserie tot uiting. Het weggedrag is volgens Mazda dynamischer geworden dankzij G-vectoring Control; techniek die er voor zorgt dat de aandrijfkrachten optimaal op de weg kan worden gebracht.

cx5m2017a3

Nieuw is wel de carrosseriekleur Soul Red Crystal. Die tint past bij de door Mazda geambieerde premiumuitstraling. Daar past ook een kleuren head-up display bij, voortaan geprojecteerd op de voorruit. Het standaard 7,0-inch grote display werd met het oog op een betere afleesbaarheid hoger in de middenconsole geplaatst. Op het gebied van gebruiksgemak is een op afstand bedienbare achterklep nieuw. Het volume van de kofferbak is fractioneel gegroeid naar een inhoud van 505 liter.

Mazda belooft voor alledrie de leverbare motoren (2.0 Skyactiv-G, 2.5 Skyactive-G en 2.2 Skyactiv-D) indrukwekkende prestaties en idem verbruik/uitstootcijfers. Een upgrade naar 7, 8 of 9 versnellingen voor de automaat vindt het merk niet nodig. Mazda heeft evenmin concrete plannen voor een hybride versie. In Japan is wel een dergelijke variant van de ‘3’ leverbaar, maar de techniek vindt Isayama eigenlijk te duur.

cx5m2017a4

Op het gebied van veiligheidssystemen heeft Mazda het i-Activesense in de aanbieding. Daaronder vallen voor de nieuwe CX-5 onder andere op radar gebaseerde cruise controle, waarmee de voor de Mazda rijdende auto gevolgd kan worden vanaf stilstand. Ook is er verkeersborden herkenning.

De nieuwe CX-5 zal als eerste in Japan op de markt komen. Dat gebeurt in februari en daarna zullen andere markten volgen. Nederland is pas tegen de zomer aan de beurt. Van de eerste generatie CX-5, die in 2012 op de markt kwam, zijn bijna 1,5 miljoen exemplaren verkocht. Mazda omschrijft het model als een keerpunt in de merkgeschiedenis. Momenteel wordt één op de vier verkopen gegenereerd door de CX-5.

cx5m2017a5

Mazda heeft op de Europese markt, waar na de dramatische terugval in de crisisjaren ervoor, sprake is van een algehele verkoopstijging van 25 procent, zelf 87 procent meer auto’s weten te verkopen. Dar komt neer op bijna een verdubbeling van de afzet. In de eerste helft van dit jaar bedroeg de groei 20 procent. Dat was vooral dankzij de CX-3, maar de inmiddels 4 jaar oude eerste generatie CX-5 blijft het nog altijd heel goed doen.

Volgens Mazda is meer dan de helft van de kopers van een CX-5 nieuw voor het merk. En een kwart reed voorheen in een model van een zogeheten premiumlabel. Dat de Japanners onder de focus op moderne technologie de prijzen scherp kan houden, is vooral te danken aan het feit dat de Mazda modellen 3, 6, CX-3 en CX-5 heel wat onderdelen delen. Dat helpt om veel geld uit te sparen, hetgeen de winstgevend aanzienlijk ten goede komt.

Reageren is niet mogelijk.