Prijsindicatie TVR Griffith

0

TVR heeft de nieuwe Griffith klaar. Met dit model zal het merk de draad weer oppakken. Dat is goed nieuws voor de fans van TVR én voor liefhebbers van traditionele, puristische sportwagens.

Net als voor het faillissement komt TVR op de proppen met een spectaculair uitziend ontwerp: de nieuwe Griffith is duidelijk een nazaat van de Sagaris. Maar TVR heeft de sportwagen in aërodynamisch opzicht verder geoptimaliseerd. Zo beschikt de nieuwe Griffith over een volledig vlakke bodem, waarmee , waarmee hij zich op snelheid naar het asfalt zuigt door gebruik te maken van het grondeffect.

De Griffith weegt niet meer dan 1.250 kilo dat in de ideale 50/50 verhouding over beide assen is verdeeld. Het chassis van de Griffith, het zogeheten iStream platform, is opgetrokken uit staal en koolstofvezel. De TVR is voorzien van ABS (dat is verplicht), maar naar andere veiligheidssystemen is het traditiegetrouw tevergeefs zoeken.

Voor de aandrijving van de nieuwe Griffith zorgt een 5,0 liter grote, atmosferische V8. Het blok stamt van Ford maar is vervolgens onder handen genomen door Cosworth. Het resultaat is 500 pk en 700 Nm. Daarmee kan de TVR een topsnelheid van 322 km/u halen en in minder dan 4 seconden naar 100 km/u sprinten. Als transmissie naar de achterwielen fungeert een handbak met 6 versnellingen.

De Griffith is 4,31 meter lang en 1,85 meter breed. Hij is slechts 1,24 meter hoog. De coupé die door de CEO van TVR, Les Edgar, als een “Britse musclecar” getypeerd. De Griffith is net even kleiner dan sportauto’s als de Jaguar F-type en de Porsche 911. Het formaat (en het design …) valt wel te vergelijken met de aanstaande reïncarnatie van de Toyota Supra.

De eerste exemplaren van de Griffith zullen eind 2018 worden geleverd als Launch Edition. Die uitvoering, die in een oplage van 500 stuks gebouwd gaat worden, beschikt over 19 inch wielen vóór en 20 inch exemplaren achter. Voor het met leder afgewerkte interieur zijn diverse speciale kleuren mogelijk. Verder beschikt de Launch Edition over een uitgebreid infotainment systeem.

De links gestuurde versie zal in Nederland door Louwman Exclusive worden geleverd. In het Verenigd Koninkrijk kost de Griffith minimaal 90.000 pond, hetgeen voor Nederland een prijs van ruim 172.000 euro betekent. Dat is 8 mille minder dan de R uitvoering van de Jaguar F-Type (550 pk, 300 km/u en 4,2 seconden) moet opbrengen. TVR hoopt van de Griffith circa 1.000 stuks per jaar te bouwen.

Reageren is niet mogelijk.