TVR toont pre-productie versie Griffith

0

TVR heeft een preproductie versie van de Griffith voorgesteld. De eerste 500 exemplaren worden binnenkort gebouwd. Dat is ook het vermogen (uitgedrukt in ‘british horsepower’) van de sportwagen waarmee het illustere merk zijn comeback maakt.

De productie van de afgelopen zomer in Goodwood onthulde Griffith start binnenkort in de fabriekspand van 17.000 m2 nabij het circuit van Wales. Voor de bouw van deze productiefaciliteit heeft TVR subsidie gekregen van de overheid. Die wil in Wales meer werkgelegenheid in de technologiesector creëren.

De TVR beschikt over een 5,0 liter grote V8 van Ford die grondig onder handen werd genomen. Hij ontwikkelt 507 pk (500 bhp) en drijft de achterwielen aan via een handgeschakelde 6-bak. De reminstallatie bestaat uit geventileerde schijven; vóór met een diameter van 370 mm en 350 mm achter.

De Griffith is 1.250 kg zwaar en heeft een 50/50 gewichtsverdeling over beide assen. De kg:pk verhouding (bijna 400 pk/ton) zorgt er voor dat de TVR minder dan 4 seconden nodig heeft voor de sprint naar 100 km/u. De Griffith is trouwens een compacte 2-zits sportwagen met kleinere afmetingen dan de Porsche 911 (4,31 x 1,85 x 1,24) meter. De TVR is vóór voorzien van 19-inch velgen en achter van 20 inch exemplaren. In beide gevallen zijn de banden 235 mm breed.

De TVR staat op de zogeheten iStream architectuur van Gordon Murray. Deze structuur bevat panelen van koolstofvezel die binnenin een stalen kader zijn gelijmd. Deze constructie zorgt volgens TVR eigenaar Les Edgar voor een grote stevigheid en extra weerstand bij botsingen. Om de Griffith aan het asfalt te laten kleven, is hij voorzien van een vlakke vloer en een specifieke stroomlijn.

De eerste 500 exemplaren van de Griffith zullen het levenslicht zien op een productielijn in Ebbw Vale. De eerste klanten moeten wel nog 18 maanden wachten (tot midden 2019) voor zij hun exemplaar geleverd krijgen. Zij hebben daarvoor reeds een voorschot van 5.000 pond (5.700 euro) betaald. De Griffith gaat in Nederland omgerekend ruim 172.000 euro kosten. De eerste 500 exemplaren zijn een zogeheten Griffith Launch Edition met een exclusief infomediasysteem waarbij de klant zelf de kleur kan uitkiezen.

Reageren is niet mogelijk.