Kia komt met elektrische Niro

0

Op de 8 januari van start gaande technologiebeurs CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas stelt Kia meerdere innovaties voor, waaronder een conceptversie van een elektrische Niro. Deze cross-over zal onder andere op het gebied van ergonomie opgewaardeerd worden en een geïntegreerde mobiele 5G-verbinding krijgen.

Voorlopig moeten wij het doen met deze plaagfoto’s van de elektrische Niro. Over de aandrijflijn noemt Kia nog geen specificaties. De volledig elektrische variant verschijnt, naast de hybride en stekkerhybride versies in het gamma. Kia zou 1:1 de aandrijflijn van de Ioniq Electric van zustermerk Hyundai over kunnen nemen, maar dit model begint qua actieradius achterop te raken bij de concurrentie. De nog te introduceren techniek van de elektrische variant van de Hyundai Kona, met 500 kilometer bereik, ligt daarom meer voor de hand.

Eén van de innovaties waarmee de elektrische Niro zal uitpakken, is de dynamische verlichting Motion Graphic. Kia heeft op de technologiebeurs naast dit prototype nog meer in petto. Het Zuid Koreaanse merk zal ook nieuwe oplossingen voor communicatie en interactie presenteren: het eerste mobiele 5G-systeem voor auto’s, techniek voor autonoom rijden en een nieuwe mens/machine interface (HMI). Volgens Kia gaan we deze technologieën de komende jaren in nieuwe modellen zien.

Deze HMI oplossing bevindt zich ook in de conceptversie van de elektrische Niro, met (volgens Kia) een “ongekende ergonomie”. De Zuid Koreaanse autobouwer bedoelt hier interactieve cockpit indelingen mee. Oftewel dat de bestuurder zelf kan kiezen waar hij welke informatie geprojecteerd wil zien. De ‘facelift’ voor de carrosserie van de elektrische Niro wijst er op dat Kia de actieradius via aërodynamische verbeteringen wil maximaliseren.

Reageren is niet mogelijk.