Kia Niro Electric Concept Live

0

Net als elke andere autofabrikant plant Kia een groots offensief met elektrische modellen: in 2025 moeten er 16 verschillende ontwerpen in de showroom staan. Deze volledig elektrische Niro bijt het spits af.


Tot nu toe kennen wij de Niro als hybride. Die valt bij de Nederlandse consument goed in de smaak, getuige de 4.546 registraties in 2017. Daarmee vermorzelde de Kia de uitvinden van het segment, de Toyota Prius, want voor dit model waren vorig jaar slechts 401 bestellingen. Nu gaat de Niro een stap verder. In december werd de stekkerhybride versie aangekondigd en de cross-over zal straks ook in een uitvoering besteld kunnen worden die het helemaal op batterijen doet. Je kan er de opvolger van de Soul EV in zien.

De Niro EV wordt aangedreven door een 204 pk sterke elektromotor. De stroom is afkomstig uit een 64 kWh lithium/polymeer accupakket. Volgens Kia is dit eeen aandrijflijn van de volgende generatie. De actieradius bedraagt volgens de NEDC meetmethode 500 kilometer. In de praktijk moet dit neerkomen op 383 kilometer. De Niro EV moet nog dit jaar bij de dealers in de showroom staan.

Vooralsnog is de Niro EV een conceptstudie en dit betekent dat de auto voor de show voorzien is van veel glimmers en gadgets die het productiestadium waarschijnlijk niet zullen halen. Zo is het aannemelijk dat de opvallende grille, waarmee de Kia door middel van lichten kan communiceren met ‘de buitenwereld’, plaatsmaakt voor de reguliere ‘Tiger Nose’. Ook de grote wielen en het flamboyante interieur zijn puur voor de show bestemd.

De Niro Electric Concept is verder voorzien van Active Pedestrian Warning System, dat met behulp van camera’s voetgangers kan detecteren en geluidssignalen kan afgeven als er een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan. Dat is wel zo handig bij een stille elektrische auto.

Kia belooft dat zij medio 2025 in totaal 16 geëlektrificeerde modellen in haar gamma zal hebben. 5 daarvan zijn reguliere hybride types, 5 stekkerhybride auto’s en 5 volledig elektrische voertuigen. Het 16de model wordt een waterstofauto. Daarvoor zal Kia gebruik maken van de techniek van de zojuist gepresenteerde Nexo van zustermerk Hyundai.

Reageren is niet mogelijk.