Kia SP Concept Live

0

Hyundai en Kia: deze zustermerken trekken vaak schouder aan schouder op in autoland, onder andere in de vorm van gezamenlijke techniek. Beiden hebben fabrieken in Europa en de Verenigde Staten. Maar in India liggen de kaarten heel anders: daar is alleen Hyundai actief. En met succes, want het is al tijden na Maruti Suzuki de grootste speler op de lokale automarkt.

Die verkoopresultaten maken Kia jaloers. Daarom heeft de zuster van Hyundai besloten om ook de Indiase automarkt te betreden. Er wordt momenteel in Anantapura een fabriek gebouwd die begin 2019 operationeel moet zijn. De initiële productiecapaciteit bedraagt 300.000 auto’s. Kia wil daar onder andere deze SP Concept gaan bouwen: een SUV die speciaal voor de Indiase markt is ontworpen, al is het onderhuids ‘gewoon’ een Hyundai Creta.

Het Koreaanse merk omschrijft het model als “verfijnd en praktisch”. LED techniek voor de koplampunits maken de SP Concept voor lokale begrippen hightech. Vanzelfsprekend ontbreekt de Tigernose grille niet. Op de conceptversie zijn de velgen 20 inch groot. Voor de aandrijving zorgt een 1,6 liter benzinemotor of een nieuwe 1.5 CRDi dieselunit. Daarnaast zal een gekozen kunnen worden uit een handbak met 6 versnellingen of een automaat.

Om zichzelf als ‘sexy’ in de markt te zetten, gaat Kia ook de Stinger GT in India verkopen. Dit model zal echter worden geïmporteerd waardoor hij vanwege de hoge importbelasting een exclusief genoegen zal blijven. Grote orderaantallen wil Kia in India gaan schrijven met de Picanto. Dit instapmodel zal wel in de nieuwe fabriek in het Andhra Pradesh district gebouwd gaan worden.

Reageren is niet mogelijk.