Polestar begint preproductie

0

Polestar is begonnen met de preproductie van haar ‘1’. De stekkerhybride coupé zal in China gebouwd gaan worden, maar in het Zweedse Göteborg, de thuisbasis van zustermerk Volvo, zijn nu 34 exemplaren met de hand geassembleerd. Dit als voorbereiding van de definitieve productie midden volgend jaar.

De Polestar 1 zal dan in de nieuwe Chinese fabriek in Chengdu gebouwd gaan worden. De met de hand gebouwde prototypes die nu in Göteborg geassembleerd zijn, zijn bestemd voor testwerk en voor het fijn slijpen van de koolstofvezel carrosseriedelen. Het gebruik van dit relatief lichte materiaal is een primeur voor een productiemodel van de Geely Groep, waartoe zowel Polestar als Volvo behoren.

Merkchef Thomas Ingenlath bevestigd dat de Polestar 1 een stekkerhybride aandrijflijn krijgt van 600 pk en 1.000 Nm. Als basisunit fungeert de 2,0 liter 4 cilinder turbobenzinemotor van Volvo. Met de 34 kWh sterke batterij kan hij in volledig elektrische modus 150 kilometer rijden. De Polestar 1 gaat in Nederland 155.000 euro kosten, al kan er ook gekozen voor een abonnement met een vast maandbedrag.

Er komen wereldwijd in totaal 80 showrooms waar de modellen van het merk te zien zijn. De rest van de verkoopprocedure gaat via internet. Polestar kiest voor Noorwegen om de eerste showroom te openen. Downtown Oslo, Øvre Slottsgate om precies te zijn, krijgt de grote eer. Via de zogeheten ‘Space’ wil Polestar haar visie op het verkoopconcept met andere innovatieve ideeën aan klanten laten zien. Ingenlath zegt voor Noorwegen gekozen te hebben vanwege de grote populariteit van elektrische auto’s aldaar.

In Gotenburg, bij zusterbedrijf Volvo, wordt nu gewerkt aan de inrichting van de eerste showroom. Naast een “geheel digitale ervaring” kunnen klanten al hun vragen in de winkels aan experts stellen en is het mogelijk om testritten te maken. Na de opening van de eerste Space in Oslo breidt het netwerk zich in de periode tot medio 2020 uit over nog eens 59 locaties (en 79 andere showrooms).

Polestar kennen wij als huistuner van Volvo. Inmiddels is het gepromoveerd tot zelfstandig merk à la DS en Cupra. Met deze labels heeft Polestar gemeen dat het premiumavontuur vooral niet te veel mag kosten. Van een uniek model is geen sprake. De hier getoonde Polestar 1 is feitelijk een conceptstudie van Volvo uit 2013. Als volgend jaar de productie start, gaat het dus om een 6 jaar oud ontwerp.

Begin 2020 volgt een tweede model, een liftback. Ook dat is een afgekeurd Volvo ontwerp (de conceptstudie 40.2). Je zou kunnen zeggen dat een nieuw premiummerk beter verdient, maar als goedmaker laat Ingenlath weten dat de Polestar 1 voorzien is van een Torque Vectoring systeem. Dat moet het model het bochtgedrag van een sportwagen opleveren. Hij belooft verder een snelle en nauwkeurige besturing.

De Polestar 2 wordt technisch minder spannend en krijgt gewoon een stalen carrosserie. Het onderstel is afkomstig van de Volvo XC40. Met dit model wil Ingenlath de Tesla Model 3 gaan beconcurreren. De instapprijs gaat circa 40.000 euro bedragen. Voor dit bedrag krijg je de basisversie met een actieradius van (slechts) 320 kilometer. Ingenlath wil nog niet bekend maken waar de Polestar 2 geproduceerd gaat worden, maar wel dat een jaarlijkse output van 50.000 stuks is voorzien.

Daarna zal Polestar de ‘3’ lanceren. Die zal technisch nauw verwant zijn aan de derde generatie Volvo XC90 die in 2021 op de markt komt. Een meer coupéachtige SUV carrosserie met een lagere daklijn moet voor verschil met de donorauto gaan zorgen. De Polestar 3 krijgt een deels van aluminium vervaardigde carrosserie en zal net als het debuutmodel in Chengdu gebouwd gaan worden. Met de 3 verschillende modellen willen Ingenlath de jaarproductie opvoeren naar 80.000 à 90.000 auto’s.

Nederland behoort tot het selecte groepje landen waar de Polestar haar modellen als eerste gaat leveren. Ook krijgen wij als één van de eersten een ‘Polestar Space’ showroom. Na Noorwegen zijn dat de Verenigde Staten, China, Duitsland, Zweden en dus ons land. Wanneer de locatie binnen onze landsgrenzen opent, is alleen nog niet precies bekend.

Reageren is niet mogelijk.