Toyota en NTT werken samen aan smart city platform

0

Toyota en de Japanse telecomoperator NTT gaan in elkaar investeren om samen een dataplatform te ontwikkelen. Het gaat om een bedrag van 200 miljard yen oftewel 1,65 miljard euro. Toyota krijgt daardoor 2,07 procent van NTT in handen. De telecomoperator wordt op haar beurt voor 0,9 procent eigenaar van Toyota.

Op die basis willen de 2 bedrijven samen gaan werken aan een dataplatform dat informatie van voertuigen, huizen en publieke instellingen zal samenbrengen en analyseren om zo nieuwe diensten te creëren met de focus op transport, gezondheid en energieverbruik. Het platform zal in eerste instantie worden uitgerold als prototype in een Japanse stad nabij Mount Fuji. Daar is Toyota momenteel al bezig met robots, zelf rijdende wagens en kunstmatige intelligente technologie.

NTT is één van de grootste telecomoperatoren in Japan. Het bedrijf werkte al langer samen met Toyota , onder meer op het gebied van met internet verbonden auto’s. De Japanse voertuigenfabrikant verbreed al een tijdje zijn basis van enkel productie en verkoop van auto’s naar dataplatforms, internetdiensten en andere nieuwe technologie.

De verbreding van haar basis door Toyota betekent niet dat auto’s minder belangrijk worden voor het Japanse bedrijf. We wisten al dat er een compacte cross-over op basis van de nieuwe Yaris in de pijplijn zit. Die staat in de agenda voor komende herfst. De nog altijd niet onthulde nieuwkomer had op de beursvloer in Genève moeten schitteren, maar beleeft nu zijn publieksdebuut op de autosalon van Parijs. Autointernationaal.nl berichtte eerder al dat de compacte cross-over enkel als hybride op de markt komt en dat een AWD-i vierwielaandrijving systeem tegen meerprijs beschikbaar zal zijn. Daarmee heeft de cross-over een belangrijke troef in handen ten opzichte van de meeste concurrenten.

In de zomer van 2021 zal de GT86 worden afgelost door de GR86. Die krijgt een 255 pk sterke krachtbron krijgt en een volledig nieuw platform. Een kwartaal later debuteert een primair voor de Noord Amerikaanse markt ontwikkelde cross-over waarvoor Toyota samenwerkt met Mazda. Mogelijk lost dit model in de Verenigde Staten de C-HR af, die in Turkije wordt gebouwd. De Camry zal in 2021 worden opgefrist en in 2024 plaatsmaken voor een volledig nieuw model. Daarvoor kunnen wij een nieuwe editie van de Land Cruiser verwachten.

Reageren is niet mogelijk.