Mulholland Legend 480 wacht niet op terugkeer TVR

0

Keert TVR terug nadat het Britse sportwagen merk ruim 10 jaar geleden op de fles ging? Ja er werd 3 jaar geleden een comeback aangekondigd. De rentree op de automarkt zou moeten plaatsvinden met een moderne interpretatie van de Griffith. Maar 3 jaar na de presentatie van de conceptversie van deze sportwagen is er van productie nog steeds geen spraken. Pas in 2021 zou de draad weer opgepakt worden. Als er tenminste geen tegenvallers zijn. En in die vorm van de corona pandemie, die de Britse economie snoeihard raakt, is die er natuurlijk wel.

Mulholland Automotive ziet de bui hangen en heeft daarom besloten om zelf een soort comeback van TVR te regelen. Dat gebeurt in de vorm van de spierbundel Legend 480, die van dezelfde tekentafel komt als de Tuscan. Mulholland Automotive is de autotak van een Brits bedrijf met meerdere divisies onder dezelfde hoofdnaam en dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van lichtgewicht onderdelen.

De Legend 480 is ontworpen door niemand minder dan voormalig TVR designchef Damian McRaggart. Conform de originele, bekende merkreceptuur zit er onder de kap / achter de enorme ‘gapende mond’ grille van de sportwagen een V8 motor. Via een handgeschakelde 6-bak wordt zijn vermogen (487 pk) naar de achterwielen gestuurd. Een dergelijke opzet heeft TVR ook meermaals toegepast. Dankzij de kennis van de Mulholland Group belooft de 2-zitter relatief licht te worden. Er is immers veel knowhow in huis op het gebied van lichtgewicht composieten. Bij de Legend 480 komt dit onder meer tot uitdrukking in een volledig uit koolstofvezel opgetrokken chassis. Ook zijn grote delen van de carrosserie van dit lichtgewicht materiaal vervaardigd.

Mulholland Automotive mag dan een nieuwkomer zijn op de markt voor sportwagens, het overkoepelende moederbedrijf heeft al de nodige ervaring opgedaan in de autowereld. Zo levert de onderneming namelijk al 20 jaar onderdelen aan talloze raceklassen (inclusief de Formule 1) en fabrikanten van dure, snelle bolides. De het getal ‘480’ in de modelnaam staat voor het vermogen dat de V8 produceert (het Britse ‘bhp’ is altijd wat lager dan de elders in de wereld gehanteerde pk waarde).

McTaggart is niet alleen de man die de Tuscan voor TVR heeft getekend, maar ook diens Cerbera en de Marcos TSO. Hij heeft de Legend 480, naast de eerder genoemde enorme ‘gapende mond’ grille ronde carrosserievormen en een speciale ‘rakish’ voorruit gegeven. Andere opvallende kenmerken zijn een schuin achterpaneel. Daarin zitten ronde achterlichten met aan de onderzijde een geblokte diffusor. Volgens Mulholland Automotive zal het bedrijf in de voetsporen treden van het oude TVR en modellen bouwen die zowel sportief als stijlvol zijn vormgegeven.

Mulholland wil de Legend 480 nog dit jaar op de markt brengen. Daarmee is zij het doorstartende TVR te snel af, want die begint pas (op zijn vroegst) in 2021 met de productie van de Griffith. De vertraging die bij dit avontuur is opgetreden, komt door gedoe met de aanbestedingregels voor de bouw van een fabriek. Daar heeft Mulholland geen last van, want die heeft in het pittoreske Derby al een productiefaciliteit. Daar gaat de Legende 480 gebouwd worden. Initiatiefnemer Graham Mulholland laat weten dat hij een ex-TVR eigenaar is en dat het merk volgens hem uitblonk door zijn pure principes over wat een sportwagen zou moeten zijn en wat een echt opwindende rijervaring inhoudt. Hij zei verder dat de Legend 480 die formule zal repliceren.

Mulholland Automotive wil vervolgens op korte termijn nog 3 andere nieuwe modellen introduceren. De Britten laten er dus geen gras over groeien. Maar de lijfspreuk van Mulholland Automotive is niet voor niets “Omdat wij het durven. Omdat wij het kunnen”. Dat bekt niet alleen lekker, maar schept natuurlijk ook verwachtingen. De Legende 480 wordt door de initiatiefnemers zelf in ieder geval omschreven als “een superlichte V8 aangedreven machine die een pure rijders auto is”. Helaas is zijn prijsstelling nog onbekend.

Reageren is niet mogelijk.