Nieuwe Subaru BRZ / Toyota GT86 betrapt

0

De tweeling Subaru BRZ en Toyota GT86 krijgt alsnog een opvolger. Dit prototype, dat werd betrapt in de Verenigde Staten, is daarvan het bewijs.

Nee, deze spionagefoto is voor de verandering niet gemaakt op de Nürburgring, in een of ander poolgebied of in een woestijn, maar gewoon in de stad Ann Arbor in de Amerikaanse staat Michigan. Daar is het technische hoofdkwartier van de Noord Amerikaanse divisie van Toyota gevestigd. Dat neemt direct de laatste twijfel weg naar welke gecamoufleerde auto wij hier kijken: de nieuwe GT86.

Het lijnenspel van de nieuwe Toyota GT86 (en Subaru BRZ) is nauw verwant aan dat van de huidige generatie, al lijken de heupen breder en doet het ‘wipje’ op de rand van de kofferklep denken aan de kont van de Supra. De koplampen (met LED dag verlichting) ogen een slag agressiever en aan de voorzijde zitten verder diverse grote luchtinlaten, waaronder een in zwart uitgevoerde grille. De A stijlen lijken een tikkeltje schuiner te staan. Dat geldt ook voor de achterzijde, waar her ontworpen lichtunits zitten. Qua carrosserie proporties worden de nieuwe BRZ en GT86 iets langer, breder en lager.

Volgens verschillende bronnen zou de nieuwe Japanse tweeling niet langer gebruik maken van een atmosferische 2,0 liter boxermotor van 200 pk, maar in plaats daarvan een geblazen 2,4 liter variant van dat blok onder de kap krijgen. Subaru biedt deze viercilinder reeds aan in de Outback en in de Ascent (een grote 7-persoons SUV). In de BRZ (en GT86) zou de boxerunit het tot circa 260 pk en 375 Nm schoppen; een aanzienlijk verschil met de huidige generatie. Ter vergelijking: de viercilinder uitvoering van de Supra is goed voor 258 pk en 400 Nm. Je zou dus kunnen zeggen dat beide Toyota modellen elkaar naadloos aanvullen.

De turbomotor zal standaard worden gekoppeld aan een handbak, maar tegen meerprijs is een automaat verkrijgbaar. Een Limited Slip differentieel is in beide gevallen van de partij. Als het achterwiel aangedreven sportwagen duo zijn speelse karakter met losse achteras en zijn compacte formaat behoudt, kunnen fans heel blij dat het Subaru / Toyota verhaal een vervolg krijgt. Het Japanse duo zal volgend voorjaar worden gepresenteerd. In Europa start de verkoop begin 2022. Het gerucht dat de nieuwe BRZ/GT86 overstappen op het TGNA platform lijkt niet te kloppen. Dat was al een sterk verhaal omdat montage in lengterichting van een boxermotor in een basisarchitectuur die primair is ontworpen voor een dwars geplaatste lijnunit meer kosten dan baten met zich meebrengt. In plaats hiervan houdt het sportwagen duo vast aan het bestaande onderstel. Nissan hanteert voor de 400Z, die eind dit jaar de 370Z gaat aflossen, hetzelfde recept. Mocht de BRZ/GT86 ook leverbaar worden in een atmosferische 2,4 liter uitvoering, dan wordt die circa 220 pk sterk.

 

Toekomstplannen Subaru

Komend najaar krijgen zowel de Impreza als de XV een facelift. Op bepaalde markten worden de Forester en Outback vanaf de lente van 2021 leverbaar in een extra ruig ogende Wilderness uitvoering. Een stoere variant van een terrein look versie van een stationwagon; blijkbaar kan dat dus. Tegelijkertijd krijgt de gewone Forester een facelift. In de herfst van 2021 gaat de nieuwe WRX in productie. Die krijgt een jaar later gezelschap van een STI variant. Deze Subaru krijgt dezelfde motor als de nieuwe BRZ (en GT86), maar dan in 406 pk / 489 Nm configuratie. In 2022 kunnen wij ook een facelift van de Outback verwachten. Verder zal Subaru dat jaar haar eerste volledig elektrische auto in productie nemen; een cross-over. Het basisontwerp wordt gedeeld met Toyota. In 2023 zal de compleet nieuwe Impreza en XV worden voorgesteld. De laatste wordt ook leverbaar in een Wilderness variant.

 

Toekomstplannen Toyota

Toyota gaat de nieuwe GT86 waarschijnlijk ook leveren in een uitvoering die extra gekruid wordt door Gazoo Racing. Deze variant debuteert begin 2023. Sommige bronnen beweren overigens dat de tweede generatie van de sportwagen zal worden omgedoopt tot GR86 om zo de verwantschap met de GR Supra en de GR Yaris te accentueren. Toyota werkt ook aan een straatl egale GR Super Sport bolide. Die moet in 2022 op de markt komen. Deze sportwagen wordt afgeleid van de raceauto waarmee Toyota in september deelneemt aan de uitgestelde editie van de 24 Uur van Le Mans. Volgens regelgeving kan een fabrikant op een soepeler regime rekenen als hij in 2 jaar tijd minstens 20 straat legale afgeleiden van zijn Le Mans bolide bouwt en verkoopt. Die wordt aangedreven door een dubbel geblazen V6 met hybride ondersteuning. Het vermogen is nog niet bekend, maar de Toyota zou in 2,5 seconden naar 100 km/u moeten kunnen accelereren. Dat is een tijd waar de Bugatti Divo wakker van ligt. Domper is dat de GR Super Sport niet zo veel goedkoper wordt: voor Nederland moet rekening worden gehouden met een prijs van 3,4 miljoen euro. De eerste exemplaren gaan in 2022 richting de klant.

Reageren is niet mogelijk.