Euro NCAP beloont Honda Jazz en Mazda MX-30 met 5 sterren

0

Euro NCAP heeft een tweetal nieuwe auto’s getest. Zowel het veiligheidsniveau van de hybride Honda Jazz als dat van de volledig elektrische Mazda MX-30 werd beoordeeld met 5 sterren.

De Honda Jazz en de Mazda MX-30 hebben daarmee fraaie resultaten behaald. Het Japanse tweetal scoorde het maximaal haalbare aantal van 5 sterren.

De alleen als hybride leverbare Jazz, die getest werd in Elegance uitvoering, weet op het gebied van veiligheid voor volwassen inzittenden 87 procent van het maximaal haalbare aantal punten binnen te slepen. De Japanner wordt vooral geprezen om zijn centrale airbag voorin, die daadwerkelijk de inzittenden weet te beschermen. Wat veiligheid voor kinderen betreft, gaat het om 83 procent. De voetgangers- en fietsersveiligheid van de compacte Honda werd met 80 procent beoordeeld. De veiligheidsuitrusting werd gewaardeerd met 76 procent van de maximale score.

De volledig elektrische Mazda MX-30 scoort wat veiligheid voor volwassen inzittenden betreft liefst 91 procent van het maximaal aantal haalbare punten. De veiligheid voor kinderen werd beoordeeld met 87 procent, maar die voor voetgangers en fietsers met ‘slechts’ 68 procent. De reden is dat de MX-30 volgens Euro NCAP achter zich geen voetgangers waarneemt en het noodremsysteem werkte volgens de keuringsinstantie “marginaal”. Wat veiligheidssystemen betreft, gaat de Mazda met 73 procent van het maximaal aantal haalbare punten naar huis.

Reageren is niet mogelijk.