Citroën ontwerpt nieuwe C3, maar niet voor Europa

0

Citroën heeft een nieuwe C3 voorgesteld. Dit model is echter niet de opvolger van ‘onze’ editie, maar specifiek bestemd voor India en Zuid-Amerika. Hij heeft weinig gemeen met onze C3.

De C3 die in India werd voorgesteld is net even minder dan 4 meter lang. Daarmee valt hij in een gunstige belastingklasse. Het model is specifiek ontwikkeld om de aanwezigheid van Citroën op de Indiase en Zuid-Amerikaanse automarkt te versterken. Deze C3 is de eerste van 3 personenwagens die in het kader van het zogeheten C Cubed programma in de komende 3 jaar gelanceerd zullen worden voor specifieke internationale markten worden. Zij zullen ook lokaal gebouwd gaan worden.

Hoewel het geen echte SUV is, heeft de Indiase / Zuid-Amerikaanse C3 wel een grotere bodemvrijheid, een hoge motorkap en dito rijpositie. Daarmee speelt Citroën in op de wisselende kwaliteit van wegen in landen buiten Europa. India is een nieuwe afzetmarkt voor Citroën. Toen haar moederbedrijf nog niet gefuseerd was met Fiat Chrysler Automobiles tot Stellantis, was het idee dat Peugeot haar pijlen zou gaan richten op de Verenigde Staten en Opel een comeback gaat maken in Rusland. Inmiddels zijn de plannen bijgesteld (zo gaat Opel ook naar China en ziet Peugeot af van betreding van de Noord Amerikaanse automarkt om zo Chrysler niet voor de voeten te lopen). Maar Citroën gaat onverminderd haar mouwen opstropen in India.

India is een potentieel erg belangrijke automarkt omdat verwacht wordt dat aldaar de verkopen binnenkort zullen stijgen tot meer dan 4 miljoen auto’s per jaar. Daarmee hoeft het land alleen China en de Verenigde Staten voor te laten gaan in de afzetstatistieken. Citroën lanceerde begin dit jaar in India al haar eerste importmodel, de C5 Aircross. Om echt een vuist te kunnen maken, is evenwel een goedkoper, lokaal geproduceerde auto nodig. Dat is deze C3. Hij is bestemd voor autoconsumenten in grote stedelijke gebieden. De Indiase C3 zal in Chennai worden gebouwd door de joint venture tussen Stellantis en de CK Birla Groep.

Citroën heeft hoge verwachtingen van deze specifiek voor de Indiase markt ontwikkelde C3. Modellen uit het B segment zijn namelijk goed voor bijna 23 procent van de autoverkopen in dit Aziatische land. Het is daarom belangrijk om juist in dit deel van de markt succes te boeken. Citroën gaat deze C3 zoals gezegd ook verkopen in Zuid-Amerika. Daar is het merk al veel langer aanwezig, namelijk sinds de jaren zestig. Citroën wil in Zuid Amerika haar marktpositie echter verstevigen, met name in Brazilië en Argentinië. Maar de C3 zal ook in Chili, Colombia, Uruguay, Peru en Ecuador te koop zijn. In Zuid Amerika valt hij ook in een belangrijk segment: aldaar zijn auto’s van het formaat C3 goed voor 26 (Argentinië) tot 30 procent (Brazilië).

De verkoop van deze ‘internationale’ C3 start in de eerste helft van volgend jaar. Over de motoren waarmee hij leverbaar wordt, worden in het persbericht geen mededelingen gedaan, maar waarschijnlijk gaat het om de 3 cilinder 1.2 PureTech benzinekrachtbron in diverse vermogensvarianten (met en zonder turbo). Een volledig elektrische C3 voor de Indiase markt is niet gepland.

Reageren is niet mogelijk.