Al 40.000 bestellingen voor Renault Arkana

0

Renault heeft al 40.000 bestellingen binnen voor zijn coupé-SUV model Arkana.

Voor de bedrijfseconomisch weer gezond maken van Renault is de prioritaire doelstelling van Luca de Meo, de CEO van de autofabrikant, het C segment. Deze autoklasse vormt het hart van de Europese markt. De meeste blikken van de zogeheten “Renaulution” (de naam van het revitalisatie programma) zijn natuurlijk gericht op de elektrische Mégane, die tegen maart 2022 bij de dealers wordt verwacht. Maar de herovering van het C segment is al begonnen bij Renault met een voertuig dat vóór de komst van De Meo was bedacht: de Arkana.

Met dit model was Renault de eerste generalistische autofabrikant die de niche van de coupé-SUV’s betrad, een genre dat tot dan toe voorbehouden was aan premium merken. Het bleek een goed idee te zijn dat zich inmiddels vertaalt heeft in een mooi verkoopsucces. Renault heeft aangegeven dat het al meer dan 40.000 bestellingen voor de Arkana heeft geboekt sinds de opening van de orderboeken afgelopen voorjaar. Dit is een belangrijk getal voor een autofabrikant die vorig jaar nog moeite had om zich staande te houden in het C segment. De Arkana wijst daarmee de weg voorwaarts voor Renault.

Waarom al die aandacht voor het C segment. Bij zijn in dienst treding, in 2020, ontdekte Luca de Meo dat Renault te veel afhankelijk was van B segment modellen waaraan minder te verdienen valt. Door het zwaartepunt van de fabrikant op het C segment te verleggen, wil De Meo de gemiddelde transactiewaarde in de showrooms verhogen van 20.000 euro naar 27.000 euro (Franse prijzen). De Arkana helpt om die doelstelling te realiseren aangezien het gemiddelde factuurbedrag voor deze Renault boven de 30.000 euro uitkomt.

Hybride motoren, de duurste in het gamma, vertegenwoordigen 56 procent van de omzet. Nog een positief aspect: als een zeer populair product, hoeft de Arkana nauwelijks door Renault te worden afgeprijsd. Het is dus een voertuig dat goede marges zou moeten genereren, vooral omdat het veel elementen deelt met de Captur. De uitdaging is nu om orders binnen te blijven halen en het hoge ordertempo vast te houden, aangezien Renault sterk wordt getroffen door de halfgeleidercrisis.

Reageren is niet mogelijk.