Occasionverkoop daalt in maart met 15 procent

0

Zowel de verkoop van gebruikte personenwagens als de autohandel met het buitenland zijn afgelopen maand lager uitgekomen dan in maart 2021. Bij de occasionverkoop waren er 15,5 procent minder registraties. De export van tweedehands auto’s viel 12 procent terug en die van de import ruim 8 procent.

In maart verkochten Nederlandse autobedrijven 100.631 gebruikte personenauto’s. In het eerste kwartaal werden 307.084 exemplaren afgeleverd, hetgeen 3,7 procent minder was dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van de Bovag en het RDC. In januari en februari pluste de occasionverkoop nog ten opzichte van dezelfde maanden in 2021. Dat in maart het tij keerde, komt doordat het knap lastig is geworden om de juiste occasions voldoende op voorraad te hebben. Doordat het kwakkelen blijft met de levering aan de klant van nieuwe auto’s, laat ook de aanvoer van tweedehands personenwagens te wensen over. Het saldo van het eerste kwartaal is daardoor 2,4 procent negatief.

De vakhandel leverde in het eerste kwartaal 2 keer zoveel elektrische tweedehands personenauto’s af als in de eerste drie maanden van 2021. Dit jaar waren dat er 13.185, tegen 6.723 exemplaren vorig jaar. Het aantal afgeleverde (plug-in) hybrides steeg met een kwart tot ruim 24.000, terwijl de verkoop van gebruikte diesels juist met een kwart daalde tot iets meer dan 26.000 stuks. Ook de afzet van tweedehands benzineauto’s nam af en daalde van ruim 255.000 exemplaren in het eerste kwartaal vorig jaar naar bijna 241.000 afgelopen kwartaal.

Verder werden in het eerste kwartaal van dit jaar 67.590 gebruikte personenauto’s geïmporteerd, hetgeen bijna 4 procent meer is dan een jaar geleden en het hoogste niveau ooit in het eerste kwartaal van een kalenderjaar. De noodzaak om occasions te importeren wordt alsmaar groter, omdat er door de leveringsproblemen voor nieuwe auto’s momenteel veel vraag naar (jong) gebruikte auto’s is. Maar het leveringsprobleem speelt ook elders. Daardoor wordt het occasionaanbod ook in andere Europese landen steeds kleiner. Dat is terug te zien in de importcijfers van maart. Afgelopen maand werden er met bijna 23.000 stuks ruim 2.100 auto’s minder ingevoerd dan in maart 2021. In de maanden januari en februari werd wel nog een stijging genoteerd, van respectievelijk ruim 12 en meer dan 10 procent.

Tot en met maart werden er wel dik 3 keer zoveel elektrische occasions geïmporteerd als in het eerste kwartaal van 2021. De invoer daarvan steeg van 1.505 stuks naar 4.784 exemplaren afgelopen kwartaal, terwijl de import van hybrides (met en zonder stekker) ruimschoots verdubbelde van 5.177 naar 11.233 stuks. De populariteit van dieselauto’s uit het buitenland bleef met ruim 6.800 geïmporteerde occasions aardig op peil en steeg zelfs licht ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Benzineauto’s waren in de eerste 3 maanden van 2022 daarentegen uit de gratie, getuige de daling van bijna 14 procent tot zo’n 44.500 stuks.

Tenslotte blijkt uit de data van de Bovag en het RDC ook dat er in de eerste 3 maanden van 2022 bijna 76.500 personenauto’s zijn geëxporteerd. Dat is ruim 2,5 procent minder dan in het eerste kwartaal vorig jaar. In maart daalde de export met 12 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden.

 

Reageren is niet mogelijk.