Audi verlaat Le Mans

0

Audi zet de diesels in de autoracerij aan de kant. Het merk laat in een officiële verklaring weten zich meer te willen richten op het racen met elektrische auto’s. De officieuze, maar werkelijke, reden is dat Audi zich deze dure hobby niet meer kan permitteren als gevolg van het sjoemeldiesel schandaal.

Hoe het ook zij, vanaf volgend jaar rijden er geen Audi’s meer in de 24 uur van Le Mans, een van de oudste en grootste autoraces ter wereld. In 2014 won Audi voor het laatst de prestigieuze race. Dat was toen voor de vijfde keer op rij. Het merk heeft 18 jaar meegedaan aan de race in Frankrijk en won er 13.

Audi topman Rupert Stadler wil met het merk meer inzetten op de “race naar de toekomst in elektrische aandrijving”. Moederbedrijf Volkswagen is met een grote overgang naar elektrisch rijden bezig. “Als onze consumentenauto’s steeds meer elektrisch gaan rijden, dan moeten onze raceauto’s, als Audi’s technologisch speerpunt, dat zeker zijn”, aldus de Audi topman.

Dat de dieseltechnologie wordt verlaten in de raceauto’s wil niet zeggen dat Audi ook stopt met oliegestookte motoren voor consumentenauto’s. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is er voorlopig geen alternatief omdat dit de meest efficiënte verbrandingsmotoren zijn als het gaat om CO2-uitstoot. Daar is wat voor te zeggen. Dat Audi desondanks nu al de stekker uit raceauto’s met dieselmotor trekt, geeft aan dat het merk zich niet alles meer kan permitteren.

Reageren is niet mogelijk.