Ghosn achter het stuur bij Mitsubishi

0

Carlos Ghosn, de topman van de alliantie tussen Renault en Nissan, wordt ook de hoogste baas van Mitsubishi Motors. Daarmee krijgt hij tegelijkertijd 3 verschillende autobouwers onder zijn hoede.

Nissan nam eerder dit jaar een controlerend belang van 34 procent in zijn landgenoot en concurrent Mitsubishi. Die Japanse autobouwer zit in zwaar weer, sinds het bedrijf heeft toegegeven dat er meer dan 20 jaar lang gesjoemeld is bij het meten van het benzineverbruik van diverse modellen. In totaal gaat het om 625.000 auto’s. Nissan is nu de grootste aandeelhouder van Mitsubishi geworden.

Ghosn staat in de autowereld bekend als ‘Le Cost Killer’. De Braziliaan staat al zo’n anderhalf decennium aan het roer bij Nissan. Hij kreeg die baan doordat zijn werkgever Renault een controlerend belang had genomen in het Japanse bedrijf, dat op dat moment technisch failliet was. In 2005 werd Ghosn vervolgens benoemd tot topman van Renault zelf, met behoud van zijn positie bij Nissan.

ghosnmasukoa

De zorgen bij Mitsubishi zijn overigens nog groter dan gedacht. De onderneming heeft haar prognose voor het lopende boekjaar naar beneden bijgesteld: er wordt nu gerekend op een nettoverlies van 240 miljard yen, omgerekend meer dan 2 miljard euro. Eerder werd nog uitgegaan van een tekort van 145 miljard yen.

De benoeming van Ghosn zal bekrachtigd worden tijdens een bestuursvergadering in december. De huidige voorzitter Osamu Masuko (op de tweede foto rechts als een boer met kiespijn lachend) treedt dan af, maar hij blijft (in naam) wel ‘president’ van Mitsubishi. Het bedrijf had al voor de sjoemelaffaire een lijntje lopen met Nissan omdat de zogeheten kei-cars die Mitsubishi maakt op de Japanse markt ook worden verkocht door Nissan.

Reageren is niet mogelijk.