‘Nissan kreeg toezeggingen’

0

Nissan heeft van de Britse overheid de garantie gekregen dat zij tariefvrije toegang blijft houden tot de Europese markt, zo geeft de Britse minister van Economische Zaken toe.

Vorige week werd bekend dat Nissan de nieuwe generatie Qashqai in Sunderland, in het noorden van het Verenigd Koninkrijk, blijft bouwen, dit na een bezoek van topman Carlos Ghosn aan premier Theresa May. In dit gesprek zou Nissan de Britse regering hebben gewaarschuwd dat de fabriek in Sunderland mogelijk gesloten zou kunnen worden vanwege de onzekerheid over de gevolgen van de Brexit.

Na dit ‘dreigement’ van Ghosn kreeg hij de toezeggingen die hij wilde. Daardoor gaat de productieorder voor de nieuwe Qashqai alsnog naar Sunderland. Ook de opvolger van de huidige X-Trail zal daar van de band rollen. In de fabriek van Nissan werken afgerond 7.000 mensen, die jaarlijks een half miljoen auto’s produceren waarvan de helft bestemd is voor de Europese markt.

ghosnmaya

“Ik heb hen gezegd dat onze doelstelling blijft om een toegang tot de Europese markt te verzekeren, en vice versa, zonder invoertarieven en zonder bureaucratische rompslomp”, aldus Greg Clark, de Britse minister van Economische Zaken. De minister wees erop dat er heel wat Europese landen zijn die hun auto’s exporteren naar het Verenigd Koninkrijk, en omgekeerd. “Als we de onderhandelingen op een serieuze manier voeren, constructief en netjes, zullen we een akkoord vinden over veel punten”.

Als er toch invoertarieven komen, is het volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie verboden om die te compenseren. Ghosn lijkt dus tijdens het kopje thee dat hij met May had voor Nissan een uitzondering bedongen te hebben. Oppositiepartij Labour is van plan om de kwestie aan te kaarten in het parlement. Daar vraagt men zich af hoe het nu verder moet met andere autofabrikanten die ook ongerust zijn, maar geen voorkeursbehandeling van de premier gekregen hebben.

Reageren is niet mogelijk.