Audi Quattro is geschiedenis

0

De Quattro divisie van Audi gaat verder onder de tamelijk nietszeggende naam Audi Sport GmbH. Er is desondanks voor een wijziging gekozen omdat hiermee de lading van de organisatie beter gedekt zou worden. Naast de productie van de R8 en de RS modellen, houdt Audi Sport zich namelijk ook bezig met de klantenteams in de autosport.

De andere twee kerntaken van Audi Sport zijn de personalisatie opties van Audi Exclusive en de Audi lifestyle producten. De in 1983 opgerichte en daarna zeer bekend geworden Quattro divisie blijft organisatorisch een volle dochter van Audi. Ook de leiding van het bedrijfsonderdeel met 1.200 medewerkers verandert niet: die blijft in handen van Stephan Winkelmann (foto), die sinds maart achter het stuur zit. Deze voormalige merkchef van Lamborghini vindt ‘Audi Sport’ lekkerder bekken.

winkelmannaudia

Audi Sport meldt dat het de komende anderhalf jaar 8 nieuwe modellen zal introduceren. Eén daarvan is de RS Q5. Daarvan is zowel een benzine-uitvoering als een dieselvariant gepland. Verder kunnen we rekenen op onder andere de RS 4 (Limousine en Avant), de RS 5 (Coupé, Cabriolet en Sportback). Winkelmann wil op deze manier de verkopen van ‘zijn’ divisie verdubbelen. Het bij het grof vuil zetten van de naam ‘Quattro’ betekent dat in de toekomst ook louter voor of achterwiel aangedreven modellen denkbaar zijn. Dat is niet slechts een theoretische optie, want door moeder Volkswagen is Audi onlangs gedwongen om gebruik te gaan maken van het nieuwe Panamera platform van Porsche. Dit onderstel kunnen wij mogelijk onder de A9 (en RS9) verwachten.

Momenteel heeft Audi Sport de modellen RS3 Limousine, RS Q3, RS6 Avant, RS7 Sportback, TT RS, R8 en S8 Plus in zijn portefeuille. Legendarisch werd de voorheen Quattro GmbH geheten divisie met moedellen als de oerversie van de Audi Quattro (bovenste foto) en de RS 2 Avant. Eigenlijk is het dus onbegrijpelijk dat men in Ingolstadt zo´n waardevol sublabel overboord kiepert. De naamswijziging vindt bovendien plaats op een onhandig moment: Audi Sport heeft onlangs aangekondigd niet langer deel te nemen aan de 24-uurs race van Le Mans.

audisporta
Eind 2017 zal het aantal Audi Sport dealers gegroeid zijn tot 600. Nu zijn dat er nog ‘slechts’ 370. Audi gooit de naam Quattro niet helemaal overboord, maar blijft het label gebruiken voor zijn vierwiel aangedreven modellen.

Reageren is niet mogelijk.