Renault topman blijft nog even

0

Carlos Ghosn blijft nog 4 jaar achter het stuur van Renault zitten. Eerst moet zijn opvolger goed opgeleid worden. Dit betekent dat Ghosn ‘gewoon’ zal worden voorgedragen voor een nieuwe termijn als CEO. Die verrassende informatie komt van de Franse krant Le Figaro.

Ghosn blijft dus nog wel even op zijn troon zitten bij Renault, zo valt in Le Figaro te lezen. Volgens het Franse dagblad zou de Raad van Bestuur hebben gestemd om Ghosn tot nader order het stuur van Renault in handen te laten houden. Wel zal Renault een Chief Operating Officer benoemen als vaste tweede man die dan als kroonprins fungeert totdat Ghosn er echt mee stopt. Het Franse concern heeft de informatie voorlopig echter nog niet bevestigd, maar zou dat in de komende dagen wel doen.

De reden voor deze verrassende wending in het dossier rond het aangekondigde pensionering van Ghosn is dat de autofabrikant nog even tijd nodig heeft om een nieuwe grote baas aan te wijzen. En als die is gevonden, dan moet hij (of zij) eerst nog ingewerkt worden. Daarom zal de termijn van Ghosn als CEO, waarover op 15 februari formeel wordt beslist, met 4 jaar worden verlengd. Op die manier kan zijn opvolger alle onderdelen van het bedrijf leren kennen en kan Ghosn al zijn kennis doorgeven.

Renault heeft eind vorig jaar headhunter Korn Ferry ingeschakeld om een opvolger voor Ghosn te vinden. Tegelijk werd ook een interne procedure voor de opvolging gestart. Momenteel doet voor die opvolging één naam de ronde in de wandelgangen van Renault: Thierry Bolloré, de huidige directeur die is belast met de concurrentiekracht van het merk. Hij zou in de min of meer nabije toekomst het stokje moeten overnemen van Ghosn.

Een officiële mededeling van Renault zou meer duidelijkheid moeten brengen, maar daar moeten we dus nog even geduld voor hebben. Als Ghosn het stuur eenmaal definitief uit handen geeft, zal hij als bestuursvoorzitter wel de alliantie tussen Renault, Nissan en Mitsubishi blijven leiden. Le Figaro meldt dat het aanblijven van Ghosn kan rekenen op steun van de Franse staat die nog altijd één van de grootste aandeelhouders van Renault is. In Parijs zou men echter wel graag zien dat de nieuwe COO uit Frankrijk zelf komt.

Comments are closed.