Renault Nissan topman moet opstappen

0

Renault topman Carlos Ghosn, die leiding geeft aan de alliantie met Mitsubishi en Nissan, wordt verdacht van belastingontduiking.

Het parket van Tokio heeft de voorzitter van de Raad van Bestuur van Nissan, Carlos Ghosn, gearresteerd op verdenking van het overtreden van de financiële wetgeving. Dat berichten verscheidene Japanse media. Onderzoekers hebben naar verluidt in opdracht van de openbaar aanklager huiszoekingen verricht bij Nissan. De Raad van Bestuur van de Japanse autofabrikant zal op korte termijn bijeenkomen voor beraadslaging.

De Japanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 64-jarige Ghosn, CEO van de Franse autofabrikant Renault en voorzitter van diens Japanse samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi in verband met de affaire. Ghosn heeft naar verluidt vrijwillig een verklaring afgelegd. De Japanse autobouwer Nissan gaf in een mededeling te kennen dat al enkele maanden een intern onderzoek liep naar Ghosn en directeur Greg Kelly, na een klacht van een klokkenluider. CEO Hiroto Saikawa kondigde al aan dat hij de Raad van Bestuur zal vragen om Ghosn uit zijn functies te zetten en ook Kelly te ontslaan.


“Ik krijg maar zo’n klein beetje salaris”: Carlos Ghosn heeft gejokt tegen de Japanse Belastingdienst

 

“Het onderzoek wees uit dat Ghosn en Kelly gedurende vele jaren compensatiebedragen hebben gemeld in de bedrijfsresultaten bij de beurs van Tokio die veel lager waren dan de daadwerkelijke bedragen, om het openbaar gemaakte bedrag van Carlos Ghosn’s vergoedingen te verminderen”, zo laat een woordvoerder van het parket in Tokio weten. Daarnaast bleek ook dat Ghosn “talrijke andere ernstige vormen van wangedrag” beging, waaronder het persoonlijke gebruik van bedrijfsmiddelen.

De Franse president Emmanuel Macron gaf te kennen dat de Franse staat, die aandeelhouder is van Renault, “extreem voorzichtig zal zijn met betrekking tot de stabiliteit” van de autofabrikant. Toch lijkt de positie van Ghosn bij Renault onhoudbaar geworden.

De Frans/Braziliaanse Ghosn werd in 2000 CEO van de Japanse autobouwer Nissan. In 2005 werd hij bestuursvoorzitter van de Franse automaker Renault. Ghosn leidt al jaren de alliantie tussen de 3 autofabrikanten Nissan, Mitsubishi en Renault. Hij behoort tot de meest prominente topmannen uit de auto-industrie. Begin dit jaar werd zijn contract voor 4 jaar verlengd tot 2022.

Comments are closed.