ex-Topman Nissan aangeklaagd

0

Carlos Ghosn, de opgepakte voormalige bestuursvoorzitter van Nissan, is in Japan aangeklaagd voor valse verklaringen in financiële rapporten van het bedrijf.

De assistent van Ghosn, Greg Kelly, is voor hetzelfde misdrijf aangeklaagd. En ook Nissan heeft justitie achter zich aan vanwege het overtreden van de financiële wet in Japan. Een verzoek van Ghosn om op borgtocht vrijgelaten te worden, is afgewezen. De Japanse justitie is bang dat hij dan bewijsmateriaal zal verdonkeremanen. De afwijzing betekent dat Ghosn zo goed als zeker de komende feestdagen in de cel zal moeten doorbrengen.

De ex-bestuursvoorzitter van de autofabrikant wordt door de Japanse aanklager verdacht van nog meer misdrijven. Ghosn werd 3 weken geleden opgepakt omdat de belastingdienst daar denkt dat hij tussen 2011 en 2015 een te laag inkomen heeft opgegeven. De vermeende belastingfraude door Ghosn en Kelly kwam volgens Nissan aan het licht na een intern onderzoek, dat werd geopend nadat een klokkenluider zich gemeld had.

Als Ghosn schuldig wordt bevonden kan hij een celstraf krijgen tot 10 jaar plus een boete. Ook Nissan dreigt te moeten dokken. De 64-jarige Ghosn is op papier nog steeds topman van de Frans/Japanse autoalliantie tussen Renault, Nissan en Mitsubishi. Hij is ook nog altijd formeel baas van Renault. Beide functies zal hij moeten opgeven als hij schuldig wordt bevonden.

Nissan zegt “grote spijt” te hebben van de valse verklaringen van Ghosn in de jaarrekening. Zij biedt hiervoor aan de aandeelhouders haar excuses aan. Maar in diezelfde verklaring wordt geen enkel medeleven betuigd met het lot van haar voormalige baas (of Kelly). Nissan bevestigt voor de duidelijkheid dat Ghosn en zijn ‘partner in crime’ in staat van beschuldiging zijn gesteld wegens overtreding van de Japanse financiële wetgeving. “Nissan is, als juridische eenheid, eveneens beschuldigd voor hetzelfde vergrijp. Wij nemen die situatie bijzonder hoog op. Valse verklaringen opnemen in jaarlijkse rapporten brengt grote schade toe aan de integriteit van Nissan. De onderneming betuigt zijn diepe spijt”.

Nissan zegt in de verklaring verder te zullen gaan met het versterken van de ‘governance’ en het voldoen aan de belastingregels, inclusief het opgeven van correcte informatie over de onderneming.

.

Comments are closed.