Aston Martin topman onterecht onder vuur

0

Andy Palmer, de baas van Aston Martin, ligt onder vuur van aandeelhouders omdat hij ondanks de slechte gang van zaken in het eerste kwartaal toch omgerekend ruim 1,35 miljoen euro aan salaris en mogelijk zelfs het vijfvoudige daarvan aan bonus op zou kunnen strijken.

De aandelenkoers van Aston Martin is sinds de beursgang in oktober nagenoeg gehalveerd. Dat komt mede door bar slechte cijfers over het eerste kwartaal, toen de Britse autofabrikant ondanks een hogere afzet 19,7 miljoen euro aan verlies moest melden. Desalniettemin is het plan om Palmer, die Aston Martin sinds 2014 leidt, een fors salaris en vooruitzicht op een nog veel forsere bonus te bieden. “Dat staat volstrekt niet in verhouding met de beloning bij bedrijven van vergelijkbare grootte”, zegt een volgens hemzelf invloedrijke belegger.

Maar blijkbaar heeft die belegger zijn huiswerk niet goed gedaan, want anders had hij kunnen weten dat Palmer nogal veel op zijn bordje heeft en dat de topman mede is aangesteld om de verkopen in de komende jaren te verdubbelen. Niet alleen met nieuwe sportwagens, maar ook met de cross-over DBX. Voor dit modellenoffensief gaan de kosten voor de baat uit. Zo moest Aston Martin in het eerste kwartaal fors investeren in onder andere de nieuwe fabriek waar de genoemde DBX gebouwd gaat worden. Dat is de hoofdverklaring voor het verlies.

De naar eigen zeggen invloedrijke belegger is dus een beetje dom. Je kan je afvragen of hij met zijn investeringen überhaupt veel succes heeft bij zoveel kortzichtigheid. Aston Martin zelf stelt dat zij “een uniek bedrijf is”, terwijl de voorheen bij Nissan werkzame Palmer één van de meest ervaren managers in de auto-industrie wordt genoemd.

Het voorstel voor zijn beloning zal het overigens wel halen omdat de grootste aandeelhouders van Aston Martin, het Italiaanse Invest Industrial en een investeringsbedrijf uit Koeweit, nog steeds volop vertrouwen hebben in Palmer. En terecht. Op het Goodwood Festival of Speed laat hij Aston Martin schitteren met diverse nieuwe modellen waarvan je bij dit artikel diverse afbeeldingen ziet.

Reageren is niet mogelijk.