Nissan moet zwaar bezuinigen

0

Nissan schrapt wereldwijd zeker 5.200 banen, bovenop de duizenden medewerkers van wie het bedrijf eerder al af wilde, zo melden ingewijden.

Door de reorganisatie moet de Japanse autofabrikant de weg omhoog weer zien te vinden na teleurstellende cijfers en het schandaal rond voormalig topman Carlos Ghosn. In mei maakte Nissan al bekend dat er 4.800 banen worden geschrapt. Bij elkaar zijn dat er nu dus 10.000. Dat is meer dan 7 procent van de 138.000 arbeidskrachten van de fabrikant.

De banen zullen vooral verdwijnen in buitenlandse fabrieken die niet optimaal worden benut. Of de vestiging in het Britse Sunderland daar ook onder valt, is niet duidelijk. Wel weten we dat de volgende generatie X-Trail daar, anders dan aanvankelijk was gepland, niet gebouwd zal worden. Ook de Infiniti modellen Q30 en QX30 verdwijnen van de productielijn. Maar de volgende generatie Qashqai en de op 3 september te presenteren nieuwe Juke zullen wel gewoon in het Verenigd Koninkrijk worden gebouwd.

Analisten verwachten dat Nissan een slecht eerste kwartaal achter de rug heeft (het Japanse boekjaar begint altijd op 1 april). Men gaat uit van een winstdaling van 64 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De tegenvallende financiële resultaten zullen ook de alliantie met Renault verder onder druk zetten. De Fransen hebben een aandeel van 43 procent in Nissan. Jarenlang was daarmee sprake van een interessante inkomstenbron voor Renault, maar die geldstroom is nu in een rap tempo aan het opdrogen.

De bedrijfseconomische gezondheid van Nissan is al een tijdje aan het verslechteren. In januari werd bekend dat 2018 een beroerd jaar was voor Nissan. Voor het eerst in 10 jaar verkocht de Japanse fabrikant minder in plaats van meer auto’s. In Europa ligt de oorzaak bij de te late introductie van de nieuwe Juke. Daarnaast is de Pulsar geflopt. In Europa verkocht Nissan in de eerste jaarhelft opnieuw een kwart minder auto’s dan een jaar eerder. Op de Noord Amerikaanse markt heeft de Japanse autofabrikant lange tijd auto’s met korting de markt ingedrukt, maar dat was dodelijk voor de winstgevendheid en valt dus niet vol te houden. In eigen land waren er schandalen in de kwaliteitssfeer.

Analisten verwachten dan ook dat Nissan later deze maand de slechtste financiële kwartaalresultaten sinds de crisis in 2008 presenteert. Vorig jaar daalde de winst al met 45 procent naar omgerekend 2,9 miljard dollar; het laagste niveau in 10 jaar tijd. Nissan voorspelde in mei dat de winst dit jaar 28 procent lager uitvalt. De Japanse autofabrikant worstelt met veranderingen in het management en het fraudeschandaal rond voormalig bestuursvoorzitter Carlos Ghosn. De fabrikant verwacht zelf een boete wegens onjuiste rapportage in die zaak.

Nissan wordt tegenwoordig geleid door Hiroto Saikawa (links op de foto) die een zwakke indruk maakt en veel kritiek over zich heen kreeg tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering. Ook dat kan als een nawee van het tijdperk Ghosn (rechts op de foto) worden beschouwd, want die duldde geen tegenspraak en verzamelde op die manier alleen jaknikkers om zich heen. Sterke managers met pit vertrokken en zochten hun heil elders, zoals Carlos Tavares, die al een paar jaar succesvol leiding geeft aan PSA.

Reageren is niet mogelijk.