Verkoop elektrische occasions meer dan verdrievoudigd

0

Elektrische auto’s beginnen ook op de markt voor tweedehands auto’s een steeds grotere rol te spelen. In het eerst halfjaar verdubbelde het aantal elektrische occasions dat van eigenaar verwisselde ruimschoots tot meer dan 4.500 stuks.

Autobedrijven verkochten ruim 3 keer zoveel gebruikte elektrische modellen als in dezelfde periode vorig jaar. Naast deze 3.124 occasions (2018: 970) werden er ook veel meer verkocht tussen particulieren onderling. Dat aantal steeg met 74 procent naar 1.399 exemplaren. De opmars van tweedehands stekkerauto’s hangt samen met het sterk toenemende aanbod aan elektrische auto’s in het wagenpark. Ook de occasionkopers hebben steeds meer interesse in een elektrische auto. Dit blijkt uit de korte sta tijd van deze modellen: emissievrije personenwagens werden al na gemiddeld 54 dagen verkocht. Voor conventionele occasions is dat 75 dagen. Toch blijft het aantal transacties met tweedehands elektrische personenwagens heel bescheiden: het genoemde aantal van 3.124 stuks door autobedrijven valt in het niet bij de totale omvang van de occasionmarkt: 609.000 transacties in de eerste jaarhelft. Dit betekent dat het verkoopaandeel van tweedehands elektrische personenwagens uitkomt op ongeveer 0,5 procent van het totaal.

De Tesla Model S was veruit de meest verkochte elektrische occasion. Daarna volgt de Volkswagen e-Golf. De verkopen van de tweedehands Tesla Model X zijn opvallend sterk gestegen, namelijk met 573 procent. De notering van de Fiat 500 in de top 10 springt in het oog, aangezien de elektrische variant van dit model nooit nieuw is verkocht in Nederland. Desondanks werden er in de periode januari t/m juni 164 exemplaren van verhandeld. Afgelopen tijd zijn er veel exemplaren van deze kleine elektrische Italiaan ‘grijs’ uit met name de Verenigde Staten geïmporteerd. De nog kleinere Think City is dit jaar uit de verkooplijst verdwenen.

Dat de Tesla Model S bovenaan dit lijstje staat, zal weinig mensen verbazen. Het was de afgelopen jaren verreweg de meest courante elektrische auto. Daarnaast helpen de gunstige garantievoorwaarden op de aandrijflijn, het accupakket en de gratis Supercharging die bij de auto hoort flink mee.

Onlangs bleek dat de verkoop van nieuwe elektrische wagens in de eerste helft van dit jaar eveneens veel hoger uitkwam dan in dezelfde periode van 2018. Hier was sprake van een meer dan 2 keer zo hoge afzet. Er werden ruim 17.000 elektrische auto’s aan de man gebracht, goed voor bijna 8 procent van de totale nieuw verkopen.

Dat het aantal wat oudere elektrische auto’s in ons land toeneemt, betekent ook dat garage bedrijven steeds vaker dergelijke personenwagens in de werkplaats krijgen. In elk geval voor de APK. Dat aantal is in 3 jaar tijd vertienvoudigd. In de periode januari t/m juni zijn er 2.657 APK keuringen uitgevoerd voor elektrische personenauto’s. In dezelfde periode van 2016 waren dat er slechts 263. Opvallend is dat meer dan de helft van die APK keuringen door universele autobedrijven is uitgevoerd. Gezien de verwachte verdere groei van het aantal elektrische auto’s betekent dit dat steeds meer garagebedrijven moeten investeren in de specifieke kennis en apparatuur om goed en veilig aan deze personenwagens te kunnen werken.

Reageren is niet mogelijk.