Opvallend veel misleiding bij prijzen elektrische occasions

0

Diverse autobedrijven laten de gebruikte elektrische auto’s die zij te koop aan bieden goedkoper lijken dan ze zijn, door te adverteren met prijzen exclusief BTW. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Deze prijs misleiding is verboden. De Consumentenbond heeft toezichthouder ACM ingelicht.

Op de site Autoscout24 biedt een Bovag bedrijf een Hyundai Kona Electric aan voor 26.945 euro. In werkelijkheid kost de auto, inclusief 21 procent BTW, ruim 32.600 euro. Op Marktplaats adverteert een ander Bovag lid met een Peugeot e-208 voor 27.900 euro. Let wel: exclusief BTW. De werkelijke prijs is 33.759 euro. En op de site van de ANWB staat een Tesla Model 3 die ruim 9.000 euro meer kost dan de geadverteerde 42.950 euro.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, reageert als volgt: “Deze advertenties zijn gericht op particuliere kopers en dan is het wettelijk verplicht de prijzen inclusief BTW te vermelden. De enige reden voor de autobedrijven om te adverteren zonder BTW, is dat de advertentie gunstig naar boven komt in de zoekresultaten”.

De Consumentenbond onderzocht online advertenties voor 3 merken en modellen gebruikte elektrische auto’s: Hyundai Kona Electric (foto), Tesla Model 3 en Peugeot e-208. Daarvoor werden maximaal de bovenste 10 advertenties bekeken op de websites Autoscout24, Autotrack, Marktplaats, ViaBovag en ANWB. De meeste misleidende advertenties stonden op Autoscout24 en Marktplaats. Op viaBovag ging het het vaakst goed, maar dat betekent niet dat alle Bovag leden zich aan de regels houden. Op andere sites adverteerden deze namelijk wel met prijzen waarin de BTW niet was opgenomen.

De onderzoekers zagen ook een andere truc om auto’s goedkoper te laten lijken. Daarbij verrekent de dealer alvast de mogelijke overheidssubsidie voor elektrische auto’s (2.000 euro) in de advertentieprijs. Maar subsidie moet de eigenaar wél nog zelf aanvragen, nadat hij de auto heeft gekocht.

Reageren is niet mogelijk.