Testduel: MG Marvel R verslaat Volkswagen ID.4 GTX

0

De MG Marvel R is waarschijnlijk de meest gevreesde Chinese auto voor Europese benchmarks die goed verankerd zijn in de markt. Vooral omdat de hier geteste Performance versie, snel en aantrekkelijk om te zien, voor een vriendelijke prijs wordt verhandeld. Maar de Volkswagen ID.4, die in dezelfde categorie actief is met de GTX versie, speelt in op de rede en biedt een beter ontwikkelde vorm van elektromobiliteit. Wat is per saldo de beste aanbieding? Deze vergelijkingstest geeft een antwoord op die vraag.

Onder de tsunami van Chinese fabrikanten die in Europa aan land komen (MG, Seres, Aiways, Lynk & Co), is het voormalige Britse merk MG, nu een dochteronderneming van de reus SAIC Motors, de meest professionele speler. Het assortiment van de fabrikant heeft al 3 SUV modellen bij ons in het assortiment en binnenkort wordt het gamma aangevuld met een volledig elektrische stationwagen (een autotype waar Europa nog steeds geen antwoord op heeft). Waar de B segment ZS EV en de C segment EHS vooral bedoeld zijn om ons kennis te laten maken met dit merk uit de Middenrijk, onthult de voor het D segment bestemd Marvel R juist andere ambities. Hij oogt gespierder en heeft een design met sterke Germaanse accenten. Verder is hij gastvrij dankzij een goed afgewerkte cabine die uitgerust is met een XXL scherm als middenconsole. Ja, de Chinezen zouden wel eens een steen kunnen werpen in de vijver van volledig elektrische D segment SUV modellen. Hij maait bovendien het gras onder de voeten vandaan bij de meerderheid van de generalistische autofabrikanten, die vooralsnog afwezig in het segment.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest3

Afgezien van Volkswagen dan, dat in de vorm van de ID.4 de enige ‘niet premium’ optie in zijn soort aanbiedt. Een ruime en best klassieke SUV, en nu verkrijgbaar in een lekker sportieve uitvoering genaamd GTX. De toevoeging van een extra motor op de achteras geeft hem vierwielaandrijving en een vermogen van 299 pk. Althans bijna, maar daar kom ik later op terug. In deze vorm is de ID.4 een geduchte tegenstander voor de Marvel R, maar de Performance-versie van de MG hoeft zich nergens voor te schamen.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest2

Met een derde motor op de vooras, is deze uitvoering namelijk goed voor 288 pk. Daarnaast beschikt hij over een sportievere demping. Met zijn 4,67 meter bevindt de MG Marvel R zich aan de onderkant van het SUV D segment. In tegenstelling tot zijn nogal anoniem ogende broertjes, beschikt hij over een opvallende styling. De potloodstreken zij niet onelegant en het ontbreekt de Marvel R op geen enkele manier aan persoonlijkheid. De daglichten zijn verbonden door een licht strip (net als de achterlichten), de zeer forse voorbumper geeft hem een ​​zeker charisma en het achterste deel doet denken aan Audi creaties.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest4

Alles is vrij evenwichtig en modern, zo niet innovatief. Aan boord gaat de goede verrassing verder, met een klassiek maar fijn ontworpen interieur, redelijk goed afgewerkt en een enorm centraal scherm (19,4 inch, oftewel groter dan je aan boord van een Tesla zult vinden) zorgt voor een moderne uitstraling.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest5

Daartegenover lijkt de Volkswagen ID.4 GTX veelzijdiger. Hoewel deze GTX versie zijn spel heeft versterkt met wat carrosserie verfraaiingen en kleine details in de bumpers, blijft het uiterlijk vloeiend, maar klassiek. Aan boord lijdt hij echter onder de vergelijking met zijn recente Chinese rivaal. De kwaliteit van de fabricage voldoet niet aan de Duitse norm, en het uiterlijk roept nog steeds vragen op voor een voertuig dat voor deze prijs wordt verkocht.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest7

Met zijn dashboard in elektrische scooterstijl (met een klein centrale scherm voor het niet – intuïtieve multimediasysteem en de alomtegenwoordigheid van harde kunststoffen), stelt de ID.4 teleur, zelfs in deze GTX uitvoering met voor 3.150 euro aan opties.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest6

Maar aan boord van de Marvel R is ook niet alles perfect. De resolutie van het centrale digitale paneel stelt teleur, de hoedenplank is van slechte kwaliteit en het geluid van de verzonken handgrepen die worden ontgrendeld, verraden een aantal budgettaire beperkingen. Maar per saldo is het resultaat meer dan bevredigend. Dit is des te meer het geval omdat de waargenomen kwaliteit gepaard gaat met een uitstekende ergonomie; een kwaliteit die zeldzaam is geworden. Hoewel ook hier knoppen zijn verdwenen, maken de positie en helling van het centrale scherm, het intuïtieve karakter van het systeem dat erbij hoort, de positie van de fysieke bedieningselementen en de nogal traditionele logica van het interieur zorgt er voor dat deze MG heel makkelijk is om mee te leven.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest8

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest9

Hoewel de ID.4 GTX op bepaalde fronten de traditionele Volkswagen logica behoudt, zijn bepaalde bedieningselementen, zoals die voor de elektrische ramen of de airconditioning, ronduit gruwelijk. De Duitser herpakt zich echter met betrekking tot de bewoonbaarheid. Hoewel beide profiteren van een volledig elektrische architectuur om de ruimte aan boord te optimaliseren, is de Duitser degene die scoort van de beste lay-out. Ondanks dat hij 9 centimeter korter is en 7 centimeter smaller, biedt de ID.4 iets meer ruimte op de tweede rij. De Chinezen compenseren dat met een comfortabelere zitbank (holle zitting, schuinere rugleuningen).

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest11

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest10

Dezelfde conclusie valt ook te trekken voor wat betreft de kofferbak. Met een volume van 367 liter bevindt de MG Marvel R zich aan de onderkant van wat gemiddeld is voor elektrische D segment SUV modellen. En deze Performance versie met vierwielaandrijving is geamputeerd van zijn voorste kofferbak. Van zijn kant heeft de ID.4 een veel ruimere laadruimte met een inhoud tot 543 l, een lagere laaddrempel en gemakkelijker neerklapbare rugleuningen.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest13

In deze Performance versie met 3 elektromotoren (51.485 euro is voor de MG Marvel R slechts één optie verkrijgbaar. Potentiële klanten zijn dus niet veel tijd kwijt aan het configureren van hun uitvoering, want werkelijk alles is standaard. Net als de Koreanen een paar jaar geleden, is de Chinese MG Marvel R nogal genereus. Vanaf het eerste uitrustingsniveau (Luxury, voorwielaandrijving, 180 pk, 46.485 euro) zijn het half autonome rij systeem, het panoramische en openslaande glazen dak, de gemotoriseerde achterklep en het enorme 19,4 inch centrale scherm standaard. Dat geldt ook voor verwarmde plus geventileerde lederen stoelen, een inductielader, een 360 graden camera en 19 inch velgen. Het geteste Performance model biedt tevens een Bose geluidssysteem.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest12

De Volkswagen ID.4, die in deze GTX versie kaal 53.790 euro kost maar met de aanwezige opties 56.940 euro, biedt zaken als een rijbaan hulp, adaptieve cruisecontrol en een 360 graden camera. Verrassenderwijs is een regensensor optioneel. Dat geldt ook voor een 2-tal USB poorten voor de achterpassagiers, airconditioning met 3 temperatuurzones, verwarmde voorstoelen, een geavanceerd(er) multimediasysteem, een head-up display, inductieladen en de Dynaudio. Zelfs op deze sportievere GTX versie blijft het onderstel met adaptieve dempers en de variabele stuurbekrachtiging optioneel. Als alle optie vakjes worden aangevinkt, dan kost de ID.4 GTX bijna 66.000 euro.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest15

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest14

Op het moment van er afgerekend moet worden met de Volkswagen dealer krijgt de ID.4 GTX koper dus een koude douche. Met gelijkwaardige uitrusting is hij bijna 15.000 duurder dan de MG Marvel R. Een deel van dit bedrag krijg je later misschien weer terug in de vorm van een hogere inruilwaarde voor de Volkswagen, maar dat is toekomstmuziek. Om het wantrouwen van de markt te overwinnen (en het gat in waardevastheid te dichten), biedt de MG Marvel R daarentegen 7 jaar garantie (of 150.000 km). Maar aan de uitgavenkant heeft hij te maken met zeer hoge laadtarieven van de Ionity stations (€0,79 per minuut). Genoeg om snelwegritten te duur te maken, gezien de actieradius die de Chinezen bij deze auto bieden. Via de dienst We Charge kost het tanken bij Volkswagen €0,30 per minuut. Bovendien zorgt het superieure snelle laadvermogen van de ID.4 GTX ervoor dat hij minder lang aan de stekker moet. Maar met zo’n verschil in aanschafprijs duurt het lang voordat die ‘winst’ is terugverdiend …

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest16

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest17

In Performance uitvoering beschikt de Marvel R niet over een simpele 180 pk sterke aandrijflijn. De extra motor (de derde), bevestigd tussen de voorwielen, voegt ongeveer 100 pk toe. Hij profiteert ook van een hardloopuitrusting met meer sportieve onderstel instellingen. Op papier is zijn Duitse rivaal op dezelfde manier gebouwd. Behalve dat daar, omgekeerd, het extra blok aansluit op de achteras. Hoewel de 288 pk van de Chinees niet onderworpen zijn volgens andere regels dan het vermogen dat op het hoogtepunt wordt bereikt door zijn elektrische concurrent, laten de 299 pk van de ID.4 GTX wel te wensen over. Deze ‘sportieve’ ID.4 ontwikkelt zijn volledige vermogen enkel en alleen als de lading van zijn batterij meer dan 88 procent is, als het niet te koud is en als de laatste voldoende warm is. De rest van de tijd zit je dus dichter bij de gewone ID.4 net 204 pk. Zelfs bij vollast, en ondanks een hoger maximaal vermogen, kan de Duitser de forse acceleraties van de Marvel R (6,2 seconden voor de sprint van naar 100 km/u tegen 4,9 seconden) niet volgen. Maar tijdens deze sprintoefening stuit het onderstel van de MG al snel op de grenzen van zijn kunnen, terwijl het onderstel van de ID.4 nooit verrast wordt. De Volkswagen is ook de meest dynamische als het gaat om het afwerken van bochten. Efficiënt, neutraal en precies: de Duitser stelt gerust en weet een ritme te volgen zonder terugdeinzen. Het is precies het tegenovergestelde van de MG die hier zijn grootste zwakte openbaart. Met een trage demping en geleid door een luie vooras, stort hij zich bij de eerste uitslag van het wiel op zijn neuspartij. Ook al hebben we het hier over de ‘sportversies’ van de 2 modellen, het zijn toch zware elektrische (SUV) auto’s die in een redelijk tempo gereden moeten worden.

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest18

Voor wat betreft de actieradius: de MG vertrouwt op een batterij met een nettovermogen van 70 kW, hetgeen iets minder is dan de Volkswagen biedt (77 kW). Terwijl de eerste gehomologeerd is om in theorie een actieradius van 370 km te bieden, belooft de tweede 480 km. In de praktijk worden de verhoudingen behouden, maar op duidelijk lagere niveaus. Tijdens onze test kon de Marvel R slechts 300 km afleggen voordat hij moest ’tanken’. Een etappe op de snelweg leverde een ​​bereik van slechts 230 km op.Als dan een stop bij een Ionity terminal nodig is, houd er dan rekening mee dat de prijs per minuut deze ritten prijzig  maakt: schat de kosten dan op ongeveer 30 euro om minder dan 150 km te reizen… Van zijn kant profiteert de ID.4 GTX van zijn grotere batterij en het beter gecontroleerde stroomverbruik om ongeveer 50 km meer te bieden op elk type reis.Bovendien ondersteunt de Duitser opladen tot 125 kW (tegen slechts 92 kW voor de MG) en profiteert Volkswagen van scherpere tarieven op het Europese netwerk. Dat verkorten de pauzes bij de snelle laadstations, en dus de kosten hiervan.

 

Conclusie

Het opvallende design en het allesbehalve minimalistische interieur van de Marvel R kunnen zijn tekortkomingen op het gebied van elektromobiliteit (minder rij bereik, langere oplaadtijden, Ionity prijzen) niet verbergen.Maar de synthese van de MG blijft uitstekend en jeugdzonden moeten hem vergeven worden.Vooral omdat de ID.4 GTX, hoewel doe op diverse punten een meer volwassenen indruk maakt, teleurstelt waar zijn Chinese rivaal een schot in de roos is (interieurpresentatie, ergonomie, prestaties). En dat alles voor een (bij vergelijkbare uitrusting) bijna 15.000 euro lagere prijs …

MGmarvelRvolkswagenID4GTXtest19

De uitslag zou anders geweest kunnen zijn als de gewone ID.4 was getest. De 299 pk van de GTX uitvoering is namelijk voor 88 procent een ‘fake vermogen’ en dus weggegooid geld. Kijkend naar de grotere efficiëntie van de Volkswagen, zou de 170 pk sterke 52 kWh versie in staat moeten zijn om het tegen de MG Marvel R Luxury met 180 pk op te nemen. Los van de uitrusting en de opties is de ID.4 dan qua prijs fors in het voordeel: 41.300 euro versus 46.485 euro. Anders gezegd: als het dan toch de Volkswagen moet zijn, neem dan deze uitvoering en kleed hem aan met alle toeters en bellen die jij wenst. En loop met een grote boog om de 299 pk (ahum) van de GTX versie heen.

Reageren is niet mogelijk.