Volvo Air Cleaner beschermt tegen boom- en graspollen

0

Pollen zijn pure stress voor mensen met allergieën. Daarom gebruiken steeds meer fabrikanten filtersystemen in hun modellen. Volvo heeft sinds 2020 de ‘Advanced Air Cleaner’. Die kan meer dan alleen pollen buiten houden. Het is beschikbaar voor de modelseries S60/V60/XC60 en S90/V90/XC90.

De Advanced Air Cleaner (AAC) zorgt er voor dat passagiers worden voorzien van interieurlucht die dankzij de filter, ionisator en fijnstof sensor is ontdaan van de kleinste deeltjes volgens de luchtkwaliteitsnorm PM2.5. Dit luchtkwaliteitssysteem biedt mensen met een allergie een effectieve bescherming tegen boom- en graspollen in het voorjaar, zoals nu is bevestigd door het onafhankelijke certificeringsprogramma Allergy Standards Limited (ASL).

VolvoAdvancedAirCleanerK

Volgens ASL kan Volvo’s AAC 99,9 procent van de kleine deeltjes onderscheppen die verantwoordelijk zijn voor allergische reacties van buitenlucht die in het voertuig belandt. Naast allergie veroorzakende stoffen worden ook fijnstof en virussen effectief voorkomen. Ongeveer 95 procent van de PM-2.5-deeltjes met een diameter van minder dan 2,5 micrometer zou in de gepolariseerde vezels van het interieurfilter terechtkomen. Zoals het Oostenrijkse test- en onderzoeksinstituut OFI heeft bewezen, wordt 97 procent van de virussen opgenomen door de reinigingstechnologie.

De gereinigde lucht verbetert waarschijnlijk de huidige prestaties van de bestuurder. “Er zijn geen studies die een verband hebben onderzocht tussen luchtkwaliteit en rijgedrag, maar er is wel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een goede luchtkwaliteit een positief effect heeft op het concentratievermogen”, zegt Maria Bernander, gezondheidsspecialist bij Volvo. Volgens Bernander ligt het echter voor de hand dat schone binnenlucht een positief effect heeft op de rijveiligheid.

Een paar minuten na het begin van de rit vermindert de AAC technologie die standaard is geïnstalleerd de hoeveelheid van de kleinste deeltjes in de binnenlucht. Doordat de luchtcirculatie in een auto erg hoog is, zo’n 50 keer hoger dan in andere ruimtes, is de lucht in het passagierscompartiment na korte tijd schoon. Hoe de luchtkwaliteit in de tijd verbetert, kunnen inzittenden live volgen op een bijbehorende app op het grote touchscreen van het infotainment systeem. Een diagram laat zien hoe de hoeveelheid van de kleinste deeltjes afneemt. Het display geeft passagiers de zekerheid dat de lucht binnen aanzienlijk schoner is dan de buitenlucht.

Het boordsysteem van een Volvo met modeljaar 2023 laat ook zien of deze laatste is verrijkt met allergie veroorzakende pollen. In meer dan landen, waaronder de Verenigde Staten, China en Duitsland, hebben de inzittenden toegang tot gegevens die informatie verschaffen over de luchtkwaliteit en mogelijke pollenverontreiniging buiten het voertuig. Als er veel berkenpollen circuleren op de plek van bestemming, kan een allergiegevoelige persoon preventief medicatie nemen voordat hij uit stapt. Deze actuele gegevens zijn vanaf modeljaar 2023 ook beschikbaar in de XC40 en C40modellen, evenals nieuwe filters. Het complexere systeem met een ionisator zal echter nog steeds niet beschikbaar zijn voor de 40 modellen.

Reageren is niet mogelijk.