Forse prijsval gebruikte Tesla Model 3

0

De vraagprijs van een gebruikte Tesla Model 3 is in de afgelopen kwartaal met ongeveer een kwart gedaald. Dat concludeert Indicata, de data divisie van Autorola, op basis van een analyse van cijfers in de 13 Europese landen waarin het bedrijf actief is.

In het laatste kwartaal van 2022 nam het aanbod aan gebruikte exemplaren van de Tesla Model 3 snel toe. In combinatie met een prijsverlaging zorgde dit er voor dat de waarde van deze elektrische auto met ongeveer 25 procent daalde. Daarmee werd het evenwicht tussen de vraag naar een gebruikte Tesla Model 3 en het aanbod hersteld, met als normalisering van het aantal sta dagen.

Bij andere elektrische auto’s is er nog geen sprake van een herstel van het evenwicht. Bij die modellen neemt het aantal sta dagen (dus) snel toe. Gemiddeld bedraagt de zogeheten Market Days Supply (MDS) van een elektrische auto 118 dagen, tegen 53 dagen een half jaar geleden. Bij de Tesla Model 3 is de MDS momenteel 74 dagen.

De prijsverlagingen die Tesla begin dit jaar doorvoerde, hebben vooralsnog maar een beperkt effect op de restwaarde van de betreffende modellen. Dat komt volgens Indicata omdat er reeds fors is afgeschreven op de occasionprijs. Maar de dit jaar op grote schaal aflopende leasecontracten van de Model 3, die in 2019 massaal op kenteken werd gezet, gaan later dit jaar een enorme impact hebben op de restwaarde. Frank Tanke, managing director van Indicata Nederland, zegt daarover: “De markt zoekt nu al naarstig naar oplossingen. Zo zien we dat sommige leasemaatschappijen bezig zijn om berijders over te zetten naar private occasionlease contracten”.

Leaseplan biedt nu al enkele exemplaren van de Model 3 aan als private occasionlease, met maandbedragen van rond de 500 euro (op basis van een contract voor 72 maanden). Tanke denkt dat dit een pleister voor het bloeden zal zijn. “Berijders omzetten is lastig in verband met de bijtelling. Ik denk dat we een groot probleem hebben, waarbij we dezelfde situaties krijgen als indertijd bij de Mitsubishi Outlander, die toen soms een half jaar stilstonden voordat er een koper werd gevonden.

 

Reageren is niet mogelijk.