Stellantis: ondanks tekort aan auto-onderdelen toch groei

0

Autoconcern Stellantis, het moederbedrijf van merken als Citroën, Fiat, Opel en Peugeot kampt nog altijd met logistieke problemen als gevolg van een tekort aan onder meer onderdelen, vrachtwagenchauffeurs en treinwagons. In het afgelopen halfjaar stonden duizenden auto’s bij de fabriek in het Franse Sochaux te wachten op transport.

“Er is enige verbetering in onze uitgaande transport, maar het probleem is nog niet volledig opgelost”, zei Richard Palmer, financieel directeur van het concern, tijdens een toelichting op de jaarresultaten. Concurrent Volkswagen gaf onlangs ook al aan dat er een heleboel onverkochte auto’s op het terrein achterblijven door transportproblemen. Toch is de logistieke chaos bij deze rivaal minder groot dan bij Stellantis.

Peugeot30085008K

Ondanks de problemen behaalde Stellantis in 2022 een recordomzet van 179,6 miljard euro, oftewel 18 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging met 26 procent omhoog tot 16,8 miljard euro, eveneens een record. Ter vergelijking: voor hun huwelijk verdienden Peugeot SA en Fiat Chrysler Automobiles bij elkaar opgeteld net geen 6 miljard euro. De inkomsten werden vooral gestuwd door hogere prijzen, nieuwe modellen die goed aanslaan (zoals de Alfa Romeo Tonale) en gunstige wisselkoerseffecten. In de tweede jaarhelft gingen de zaken wel minder goed door bovengenoemde logistieke moeilijkheden.

Stellantis verscheepte afgelopen jaar wereldwijd net iets meer dan 6 miljoen nieuwe auto’s, hetgeen 2,3 procent minder was dan in 2021. Europa was voor Stellantis de markt waar de hardste klappen vielen. Correctie: met een verkoopkrimp van 8 procent was ‘Enlarged Europe’ in 2022 de enige regio waar Stellantis de afzet zag dalen. Er werden in deze marktzone afgerond 2,63 miljoen auto’s verkocht door het concern. In Noord-Amerika, na Europa de belangrijkste markt, was er 2 procent afzetgroei en kwam het totaal op ruim 1,86 miljoen voertuigen uit.

Het aantal verkochte volledig elektrische auto’s schoot bij Stellantis vorig jaar met 41 procent omhoog tot 288.000 stuks. In Europa doet de Peugeot e-208 een flinke duit in het zakje. Dit model was, wanneer ook de versies met een verbrandingsmotor worden meegerekend, in onze marktregio het meest verkochte model van Stellantis én überhaupt de best verkochte auto van Europa.

Het concern heeft nu 23 verschillende emissievrije modellen in haar assortiment. Dat aantal moet tegen eind 2024 meer dan verdubbelen zijn tot 47. Zo zitten er volledig elektrische versies van de Opel Astra en Peugeot 308 in de pijplijn. Zelfs luxe dochter Maserati doet in dit opzicht enthousiast mee.

Stellantis, dat haar internationale hoofdkantoor in Hoofddorp heeft, is in 2021 ontstaan uit de fusie tussen Peugeot SA en Fiat Chrysler Automobiles. Het concern voert 14 automerken, waaronder ook Alfa Romeo, Dodge, DS, Jeep, Lancia, Maserati en Ram.

 

Reageren is niet mogelijk.