Stellantis ziet omzet met 14 procent stijgen

0

Stellantis zag haar omzet in het afgelopen kwartaal met ruim 14 procent groeien naar 47 miljard euro. De stijging heeft alles te maken met de hogere prijzen die het autoconcern rekent voor haar modellen.

Er zijn meer autofabrikanten die melden momenteel hogere prijzen te (kunnen) vragen voor hun modellen. Toch zijn de aandelen van fabrikanten in de automotive sector niet populair bij beleggers. Dat komt niet in de laatste plaats doordat autofabrikanten zelf een zeer voorzichtige houding hanteren. Veel spelers in het veld verwachten dat het economisch minder goed zal gaan in de restenerende maanden van 2023. Dan is toch de gedachte dat een grote uitgave als een auto iets is waar mensen sneller op zullen bezuinigen.

Vooralsnog heeft Stellantis daar geen last van, met als gevolg dat dit autoconcern hogere prijzen voor haar modellen kan vragen. Dat stuwt de omzet. Met name de Peugeot 208 was afgelopen kwartaal in trek. Dit B segment model was in menig Europees land de bestverkochte auto worden. De Peugeot 208 as in 2022 al de populairste auto in onze marktregio en de prijsverhogingen die Stellantis doorvoerde hebben daar weinig tot niks aan veranderd. Dat komt niet in de laatste plaats doordat de meeste andere B segment modellen nog niet leverbaar zijn in een volledig elektrische uitvoering.

In 2021 had de Europese auto-industrie nog veel last van problemen in de toeleveringsketen, maar die lijken nu grotendeels voorbij te zijn. Stellantis maakt zich momenteel vooral zorgen over het feit dat de voorraad onverkochte auto’s wat begint toe te nemen want dit duidt er op dat het economisch minder gaat. Het is dus goed mogelijk dat fabrikanten in de toekomst over moeten gaan tot prijsverlagingen om toch van hun voorraad af te komen. Dat vooruitzicht maakt beleggers kopschuw.

Reageren is niet mogelijk.