Lamborghini Centenario Roadster Live

0

Het is honderd jaar geleden dat Ferruccio Lamborghini, de vader van het beroemde sportwagenmerk, geboren werd. In 2016 wordt dat gevierd met een tweetal verjaardagscadeaus. Afgelopen maart verscheen op de autosalon van Genève de Centenario al in gesloten (coupé) uitvoering en op het Pebble Beach Concours d’Elegance in Californië presenteert Lamborghini de Roadster variant.

Van de open Centenario zullen (net als van de gesloten uitvoering en de al even speciale Reventón) 20 exemplaren worden geproduceerd. Die zijn allemaal reeds uitverkocht. Lamborghini omschrijft de Roadster als “een open design dat de progressieve kwaliteiten van de visionaire Ferruccio belichaamt”. Het feestmodel moest tevens voldoen aan de nieuwe designtaal van het Italiaanse merk, waarbij “vorm volgt uit functie” en waarbij sprake is van strakke, ononderbroken vlakken. Ook het creëren van een optimale rij belevenis stond hoog op het prioriteitenlijstje. Zo zou de specifieke vorm van de hoofdsteunen de turbulentie in de cockpit minimaliseren.

Onder de carbon motorkap ligt net als bij de coupéversie een 6,5 liter grote V12, die goed is voor 770 pk en 690 Nm. Door noodzakelijke verstevigingen aan de carrosserie (een dak ontbreekt immers) is de Roadster wat zwaarder, hetgeen resulteert in een 0,1 tel minder rappe acceleratie naar 100 km/u. Maar zijn traagheid is relatief, want er kan nog altijd in 2,9 tellen naar het genoemde tempo worden gesprint. De topsnelheid ligt boven de 350 km/u.

Het Centro Stile van Lamborghini ontwikkelde voor de Centenario Roadster de zilverkleurige lak Argento Centenario. Het jubileummodel is verder voorzien van een Terra di California lichtbruin lederen interieur met contrasten in de tint Bianco Polar. Ter vergelijking: de gesloten versie was uitgevoerd in donker, kaal carbon met opvallende gele accenten. De Roadster heeft dus een wat rustigere uitstraling. De prijs van het postume cadeau voor de honderdste verjaardag van oprichter Ferruccio Lamborghini zal echter alleen de superrijken stoïcijns laten: die bedraagt namelijk 1,75 miljoen euro. Exclusief belasting.

Reageren is niet mogelijk.