Goedkope benzine even goed als dure

0

Bij een grootschalige controle in België bleken 96,2 procent van de gecontroleerde benzine en dieselstalen te voldoen aan de Europese normen. Er is ook geen verschil in kwaliteit tussen goedkope en dure tankstations.

In 2015 controleerde de Belgische Federale Overheidsdienst (FOD) Economie meer dan 7.100 benzine en dieselstalen in alle Belgische tankstations en opslagplaatsen. 272 stalen (3,8 procent) bleken daarbij niet helemaal in orde. De betrokken uitbaters kregen een waarschuwing, en bij na controle waren er nog slechts 52 stalen die niet voldeden. De betrokken tankstations ontvingen daarvoor boetes tot 3.000 euro.

Benzine en diesel van slechte kwaliteit hebben een schadelijk effect op de motor van het voertuig en zijn extra belastend voor het milieu. “De meeste problemen hebben te maken met een te hoog zwavelgehalte”, aldus een woordvoerder van de dienst. “Dat heeft geen invloed voor de prestaties van de auto, maar is niet goed voor het milieu”.

Verder werd er bij benzine te hoge dampdruk gemeten door vermenging van winterbenzine met zomerbenzine. Daardoor kunnen zich damp bellen vormen in de benzineleiding, wat dan weer tot startproblemen leidt.

Bij biodiesel waren er ook problemen met onvoldoende stabiliteit voor oxidatie door toevoeging van additieven, wat kan leiden tot schade aan de motor en de afdichtingen. Er werd ook diesel gevonden met een te laag vlampunt (de laagste temperatuur waarbij de diesel nog tot ontbranding kan komen, red.).

“We stelden ook geen verschil in kwaliteit vast tussen de goedkope en dure pompen”, benadrukt de FOD Economie. “Aangezien de onafhankelijke tankstations vrij zijn om te kiezen waar ze zich bevoorraden, is dat goed nieuws”.

Ook de prijsaanduiding en het toepassen van hogere prijzen dan de maximumprijs werden gecontroleerd. 6 tankstations kregen daarbij een proces-verbaal om dat ze geen prijs communiceerden en 4 uitbaters omdat ze een hogere prijs vroegen dan de maximumprijs.

Reageren is niet mogelijk.