Facelift voor SsangYong Tivoli

0

Het is alweer ruim 2 jaar geleden dat SsangYong de Tivoli presenteerde. Voor vlijtige Aziatische autofabrikanten is het dan tijd voor een facelift. Naast een aantal kleine visuele aanpassingen zegt SsangYong haar Tivoli ook een betere geluidsisolatie te hebben gegeven. Doel is de in de marge van de automarkt vegeterende Zuid Koreaanse cross-over naar een hoger plan te tillen.

Om te illustreren dat het hier om een vernieuwd model gaat, heeft SsangYong de typeaanduiding uitgebreid van ‘Tivoli’ naar ‘Tivoli Armour’. Een soort Opel ‘Mokka’ die na de facelift ineens ‘Mokka X’ heet, maar dan anders. Toevallig of niet zijn het directe concurrenten van elkaar die allebei in Zuid Korea het levenslicht zien (al haalt Opel haar exemplaren tegenwoordig uit Spanje).

De facelift van de Tivoli omvat om te beginnen een sportiever ogende voorbumper. Het design daarvan is volgens SsangYong geïnspireerd op, jawel, de schoudervullingen van een American Football speler. Nieuwe 17-inch velgen maken ook deel uit van de update. De mistlampen vóór zijn voortaan van het LED type en (optioneel) kan de Tivoli geleverd worden met een LED logo voor de achterkant. Andere zaken die tegen meerprijs verkrijgbaar zijn, zijn lampen in de zijspiegels die het SsangYong logo op de grond kunnen projecteren, rode biesjes rond de velgen, zijschorten, koolstofvezel spiegelkappen en aluminium sportpedalen.

Het interieur kan indien gewenst uitgevoerd worden in de nieuwe kleur donkerbruin voor het meubilair en de dashboardafwerking (waardoor een 2-kleurig effect ontstaat). Niet zichtbaar, maar volgens SsangYong wel degelijk aanwezig, is extra geluidsisolatie materiaal waardoor er minder geluiden de cabine van de Tivoli binnen zouden moeten sijpelen. Zoiets is natuurlijk altijd welkom, maar de cross-over zou er voor wat betreft zijn Europese concurrentiepositie meer mee geholpen zijn als zijn atmosferische 1.6 benzinemotor (CO2-uitstoot: 149 gram) vervangen wordt door een 3-pits 1.2 Turbo.

In Zuid-Korea wordt de Tivoli leverbaar in 5, volgens SsangYong, uiterst hippe uitvoeringen. Zo is er de Touch Down, de Apache, de Red Rocket, de Swagger en de Black Swan. Ach ja, het is weer eens wat anders dan de Longitude, Night Eagle en Trailhawk benamingen van de Jeep Renegade. Dat is trouwens óók een directe concurrent.

Reageren is niet mogelijk.