Porsche boekt verkooprecord

0

Porsche heeft vorig jaar het afzetrecord van 2016 verbroken. In totaal leverde het merk uit Zuffenhausen wereldwijd 246.375 nieuwe auto’s af; een stijging van 4 procent.

Een groot aandeel van die groei is te danken aan de introductie van de nieuwe Panamera. Voor dit model wist Porsche 28.000 orders te noteren, oftewel 83 procent meer dan in 2016. Verkoopdirecteur Detlev von Platen meldt dat met name de hybride uitvoeringen goed zijn ontvangen. “Dit bevestigt nog eens dat onze productstrategie, vooral ten aanzien van de Panamera Turbo S E-Hybrid, juist is”.

Het bestverkochte model in 2017 was de Macan met ruim 97.000 bestellingen; een toename van 2 procent. Van de 911 werden volgens Porsche “meer dan” 32.000 exemplaren verkocht. Het vermijden van een concreet getal doet vermoeden dat de belangstelling voor deze sportwagen licht is gedaald ten opzichte van 2016, toen er 32.409 klanten waren. Ondanks de vele nieuwe varianten (o.a. Turbo Exclusive Series, GT3, 911T, GT2 RS) weet de 911 qua verkopen het voorgaande jaar dus niet te overtreffen. Van de 718 werden 25.000 stuks verkocht in 2017; een toename van 6 procent. Dit model is in GTS uitvoering te zien op het salon van Brussel (zie fotoserie).


Porsche wist op alle markten hogere verkoopaantallen te realiseren, maar opvallend genoeg niet op de thuismarkt. Daar meldden zich 2,5 procent minder klanten, al bleven er 28.317 over. Bij onze oosterburen heeft de Macan een ietwat moeilijk verkoopjaar achter de rug als gevolg van de toegenomen concurrentie van de nieuwe Audi Q5 en de zeer succesvolle Mercedes GLC.

De verkoop in China steeg met 10 procent naar 71.508 exemplaren. De VS loopt met 55.420 leveringen flink achter op het Aziatische land. In Europa eindigde de afzet 2 procent in het groen. In Nederland werden er 1.431 nieuwe auto’s door Porsche op kenteken gezet. Dat waren er 273 meer dan een jaar eerder. Ook bij ons was de Macan het populairste model. Daarna volgen de 911 en de Panamera.

De kans is groot dat Porsche het verkooprecord van 2017 dit jaar zal weten te overtreffen. Het merk gaat namelijk nu vol op het orgel met de levering van de nieuwe Cayenne, ook in de Verenigde Staten en China. Deze markten zijn zeer belangrijk voor Porsche. Zeker in China, waar ze gek zijn op SUV modellen (en waar de Macan niet voor niets is gekloond), zal de nieuwe Cayenne zeer goed worden ontvangen.

Reageren is niet mogelijk.