Porsche moet aandeelhouders schadevergoeding betalen

0

Porsche SE, de grootaandeelhouder van Volkswagen, heeft een aantal rechtszaken verloren van investeerders. Het dieselschandaal vervulde daarbij de hoofdrol. Het resultaat is een totaal van 47 miljoen euro aan schadevergoedingen die Porsche SE over moet maken aan de betrokken aandeelhouders. Vooral de vroegere CEO van het Volkswagen concern, Martin Winterkorn, heeft daarbij gefaald, aldus rechter Fabian Reuschle in zijn vonnis.

Winterkorn had al in mei 2014 financiële reserves in moeten bouwen en bovendien een fout gebleken bericht van Porsche SE moeten corrigeren omdat hij toen al wist dat er werd gesjoemeld met dieselmotoren. Officieel kwam dat echter pas in september 2015, dus 16 maanden later, naar buiten. Toen pas lichtte de Volkswagen Groep ook de buitenwereld en dus de aandeelhouders in. “De holding heeft daarmee niet voldaan aan de publicatieplicht. Er had al rond mei 2014 een winstwaarschuwing uit moeten gaan. Winterkorn heeft integendeel de juridische misstanden gewoon door laten gaan. Dat komt niet overeen met het beeld dat van zorgvuldig handelende leiders van bedrijven verwacht mag worden”, aldus het oordeel van de rechter. Hij baseert dat oordeel op een aantal interne stukken van de toenmalige kwaliteitschef van de Volkswagen Groep van eind mei 2014 waarin het gesjoemel wordt gemeld met daarbij de notitie “dat de Amerikaanse autoriteiten steeds meer vragen beginnen te stellen”.

Aanleiding voor de rechtszaken was het feit dat Porsche SE haar investeerders niet snel genoeg op de hoogte bracht van haar frauduleuze praktijken (lees: de sjoemeldiesel affaire). Daardoor zagen de beleggers hun aandelen flink in waarde verminderen. Een rechtbank in Stuttgart oordeelt nu dat Porsche SE, de grootste aandeelhouder van Volkswagen met meer dan 50 procent in handen, die beleggers een schadevergoeding schuldig is. De vergoeding komt in totaal neer op 47 miljoen euro.

Voor de duidelijkheid: het betreft hier Porsche Automobil Holding SE en niet het automerk Porsche AG zelf. Porsche SE is een grote Duitse holding die onder andere een meerderheidsbelang heeft in Volkswagen AG, maar ook Porsche Engineering en de Porsche Design Group in handen heeft én een klein belang heeft in Inrix, een Amerikaanse verkeersinformatie leverancier.

Die holding moet nu dus met een schadevergoeding van 47 miljoen euro over de boeg komen. Het zoveelste potje geld dat de gehele Volkswagen Groep kwijt is aan de gevolgen van de sjoemeldiesel affaire. De kosten voor het concern lopen ondertussen al vlot in de miljarden euro’s. Porsche SE heeft al aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan, desnoods tot aan het Bondsgerechtshof.

Comments are closed.