Prijs vergelijking Porsche Cayenne Coupé

0

Porsche breidt het gamma van de derde generatie van de Cayenne uit met een (nog) sportiever gelijnde Coupé variant.

Tot de kenmerken van de Cayenne Coupé behoren onder meer een scherper gesneden design voor de achterzijde (met een sneller aflopende daklijn), een adaptieve achterspoiler, 2 separate achterzittingen en een panoramisch vast dak van glas of een optioneel carbondak. De coupéversie positioneert zich met zijn dynamischere uiterlijk volgens Porsche als het sportiefste model in het SUV segment.

Dit effect wordt volgens ontwerpchef Michael Mauer ondersteund door een vaste dakspoiler die het coupésilhouet extra aanzet. De voorruit en A stijl zijn vlakker dan die van de gewone Cayenne vanwege het met 20 millimeter verlaagde dak. De nieuw ontworpen achterportieren en schermen verbreden de Cayenne Coupé met 18 millimeter en dragen op die manier bij aan zijn gespierde uiterlijk. De kentekenplaat is nu geïntegreerd in de bumper, wat het zwaartepunt in het design van de auto visueel omlaag brengt.

De Cayenne Turbo was de eerste SUV met een adaptieve dakspoiler, als onderdeel van de actieve aërodynamica. Afhankelijk van de stand draagt deze spoiler bij aan extra efficiency of meer neerwaartse druk op de achteras. Bij de Cayenne Coupé wordt een vaste dakspoiler gecombineerd met een nieuwe, adaptieve achterspoiler. De spoiler komt vanaf een snelheid van 90 km/u 135 millimeter omhoog, wat de druk op de achteras verhoogt. Tegelijkertijd wordt daarmee de aërodynamische efficiëntie verbeterd.

Standaard heeft de Cayenne Coupé een panoramisch glazen dak van 2,16 vierkante meter. Een geïntegreerd rolscherm beschermt tegen te felle zon en kou. Optioneel is een carbondak leverbaar voor de Coupé. Door het geprofileerde carbondak krijgt de SUV daarmee volgens Porsche de typische uitstraling van een sportwagen, vergelijkbaar met de 911 GT3 RS.

Het carbondak maakt deel uit van 1 van de 3 lichtgewicht sportpakketten. Deze pakketten omvatten ook het Sport Design Pakket met nieuwe, superlichte 22 inch GT Design velgen, met stof beklede stoelen met een klassiek ruitjespatroon en vele carbon en Alcantara accenten in het interieur. Bij de Cayenne Turbo Coupé maakt ook een sportuitlaat deel uit van dit pakket.

De Cayenne Coupé biedt ruimte voor 4 personen. Voorin is de Porsche voorzien van nieuwe, 8-voudig elektrisch verstelbare sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. Achterin heeft de Coupé standaard 2 separate zetels, maar zonder meerprijs is ook een achterbank (bekend van de reguliere Cayenne) leverbaar. De passagiers zitten achterin de Coupé 30 millimeter lager dan in het standaard model. Dit zorgt ervoor dat zij volgens Porsche voldoende hoofdruimte hebben, ondanks de verlaagde daklijn. De bagageruimte is 625 liter groot. Als de achterstoelen worden neergeklapt, groeit de laadcapaciteit tot 1.540 liter (Cayenne Turbo Coupé: 600 tot 1.510 liter).

De Cayenne Coupé is bij de marktintroductie leverbaar met 2 motoren. De geblazen 3,0 liter V6 levert 340 pk en 450 Nm. De sprint naar 100 km/u voltooit deze versie in combinatie met het standaard Sport Chrono Pakket in 6,0 seconden. Met de optionele lichtgewicht sportpakketten kan de acceleratietijd worden teruggebracht tot 5,9 seconden. De topsnelheid bedraagt 243 km/u. Het topmodel, de Cayenne Turbo Coupé, heeft een 4,0 liter V8 motor met dubbele turbo die 550 pk en 770 Nm levert. Hij accelereert in 3,9 seconden naar 100 km/u en stoomt door naar een top van 286 km/u.

PorscheAudi
Cayenne CoupéQ8
55 TFSI Pro Line S
124.000 euro117.805 euro
PorscheLand Rover
Cayenne CoupéRange Rover Sport
TurboSupercharged AB
207.800 euro207.130 euro

De binnenkort afzwaaiende BMW X6 is enkel in dieseluitvoering leverbaar; van de jongste Mercedes GLE is nog geen Coupé versie.

De Cayenne Coupé is per direct te bestellen en staat eind mei bij de Nederlandse Porsche dealers in de showroom. De prijzen bedragen respectievelijk 124.000 euro en 207.800 euro. De standaarduitrusting omvat onder meer snelheidsafhankelijke Stuurbekrachtiging Plus, 20 inch lichtmetalen velgen, Park Assist voor & achter (inclusief achteruit rij camera), Porsche Active Suspension Management (PASM) en het Sport Chrono Pakket.

Reageren is niet mogelijk.