Louwman Museum toont Dwergauto’s

0

In het Louwman Museum in Den Haag zijn vanaf 5 juli dwergauto’s uit de jaren 50 en 60 te zien. Op de zomertentoonstelling kan je onder meer de kleinste personenwagen ter wereld zien, gebouwd op het eiland Man in 1962.

“Stap in de geschiedenis van de dwergauto” is de slogan van de zomertentoonstelling van het Louwman Museum in Den Haag. Dit paradijs voor elke liefhebber van de autogeschiedenis zal van 5 juli tot 1 september een verzameling van 30 stuks microauto’s uit de jaren 50 en 60 tentoonstellen. De kleine voertuigen waren in de naoorlogse periode voor eigenaren van een scooter of motorfiets de eerste stap qua overdekt vervoer en sloegen daarmee een brug naar echte auto’s zoals de Citroën 2CV, Fiat 600 en de Volkswagen Kever. Talrijke, vaak kleine fabrikanten speelden na de Tweede Wereldoorlog op die manier in op de behoefte aan goedkoop en weersbestendig vervoer. Het verrassende resultaat was de dwergauto. Maar zij raakten weer uit de gratie toen bovengenoemde echte auto’s beschikbaar kwamen op de occasionmarkt.

Dwergauto’s zijn compacte drie of vierwielers, voorzien van een één of twee cilindermotor met een beperkt vermogen. Hoe lichter en goedkoper de auto, hoe beter. Sommige carrosserieën werden gevormd door een houten frame, slechts overspannen met doek van kunstleer of voorzien van gespijkerde aluminium plaat delen. Ook werd er al geëxperimenteerd met kunststof carrosserieën. De vormgeving was zeer divers en soms uiterst merkwaardig. Met veiligheidsaspecten werd nauwelijks rekening gehouden. Het tijdperk waarin vooral de motorfietsen het straatbeeld in Europa bepaalde werd met de komst van de dwergauto definitief afgesloten. Na een korte bloeiperiode maakten de dwergauto’s uiteindelijk zoals gezegd plaats voor succesvolle naoorlogse auto zoals de DAF, de Mini, de 2CV en de Kever. De dwergauto heeft nog altijd een grote schare liefhebbers en heeft inmiddels een cultstatus.

Tussen de tentoongestelde voertuigen staat ook een Peel P50, die werd uitgeleend door een verzamelaar en normaliter in het PS Speicher museum in Einbeck (Duitsland) is te zien. De Peel heeft de titel van ‘kleinste productieauto ter wereld nog steeds op zak’. Hij werd gebouw op het eiland Man en is slechts 132 cm lang. Breedte en hoogte bedragen 99 respectievelijk 120 cm. De microwagen weegt 59 kilo en wordt aangedreven door een DKW bromfietsmotor van 49 cc. De topsnelheid is 61 km/u. Zeldzaam is hij ook: er werden slechts 47 exemplaren van vervaardigd.

Liefhebbers van ‘bubble cars’ (want dat is de bijnaam van zulke kleine auto’s, net als microcar en Kabinenroller) hebben de hele zomer de tijd om een bezoek te brengen. Het Louwman Museum is geopend van dinsdag tot zondag, van 10 uur tot 17 uur. Op maandag is het museum gesloten.

 

 

 

Reageren is niet mogelijk.