Peugeot op zoek naar premium: nieuwe 208 in duel met de Audi A1

0

De nieuwe Peugeot 208 imponeert met een stijlvol design, een hoogwaardig interieur en een rijke hightech uitrusting. Kan de leeuw nu ook gaan brullen in de chique woonbuurten, het domein van de Audi A1?

De aantrekkelijke styling van de nieuwe 208 heeft al veel applaus gekregen. De Peugeot ziet er sportief en atletisch uit. Onderhuids stelt hij evenmin teleur dankzij een uitgebreide uitrusting en een premium ambiance in de cockpit. Deze aankleding maakt de nieuwe 208 iets duurder dan andere volumemodellen in het B segment, zoals de jongste Opel Corsa en de Renault Clio. Maar betekent de hogere positionering dat de Audi A1 zich nu zorgen moet maken? Het antwoord volgt na deze eerste statische wedstrijd.

De Peugeot 208 vergelijken met de Audi A1. Is dat een ongepaste match en een ongelijke strijd? Enkele jaren geleden zou dat het geval zijn geweest bij de eerste generaties van deze B segment auto’s. Maar inmiddels hebben de wegen en de degens elkaar gekruist. Dat komt met name door Peugeot dat het sinds de lancering van modellen als de 3008 en de 508 hard zijn best doet om dichter in de buurt van de premium automerken terecht te komen. Officieel heeft het PSA daarvoor het DS label, maar diens repertoire lijkt de gevoelige snaar niet echt te raken. Met de nieuwe 208 (modern ontwerp van buiten, veel hightech binnenin, fraaie afwerking) is dat anders.

Audi zet daar een sterk en net carrosserie ontwerp tegenover. Daarmee is de tweede generatie A1 Sportback een volwaardig lid van de familie. Het is alleen jammer dat er zichtbaar op de kosten bespaard is bij de interieurpresentatie. Met name de deurpanelen ogen nogal goedkoop. Het resultaat is dat deze 2 chique auto’s meer dan ooit rivalen van elkaar zijn geworden. Een vergelijkwedstrijd kan daarom niet uitblijven!

Peugeot heeft geen reden op ontevreden te zijn over de verkopen van de vorige generatie 208, op één aspect na: in eigen land speelt hij in de verkoopstatistieken de tweede viool en geven meer Fransen de voorkeur aan de Renault Clio (al komt dit ook doordat deze concurrent met hogere kortingen strooit in het zakelijke segment). Het merk met het leeuwlogo is niet van plan om dat opnieuw te laten gebeuren. En heeft bovendien de ervaring dat dit ook helemaal niet nodig is, want in een ander segment veegt de premium look 3008 verkooptechnisch de vloer aan met de fletse Kadjar. Dat succesrecept laat Peugeot nu ook los op de tweede generatie 208. Die heeft veel rondere vormen waardoor hij gespierder oogt. Net als de Audi A1 beschikt hij over verticale designelementen in de grille, een lange plus platte motorkap en een ‘lekker dik’ achterwerk.

Ook bij de vormgeving van de lichtunits zijn er overeenkomsten, al diende voor de nieuwe 208 niet de Audi A1 als inspiratiebron maar de eigen 508. Dat geldt ook voor de achterkant waar een zwarte strook de lichten verbindt. De nieuwe 208 ziet er zelfs een beetje uit als een SUV met zijn zwart gelakte wielkasten (standaard op de GT-Line). In beide gevallen spelen deze 2 B segment auto’s in het chique en sportieve register.

In 2012 onthulde Peugeot haar eerste editie van de i-Cockpit architectuur in de 208 die nu met pensioen mag. Dat kenmerkt zich door een relatief veraf, hoog geplaatst instrumentarium en een klein stuurwiel. Dat was voor menigeen even wennen en de indeling kreeg niet bij iedereen de handen op elkaar, maar sindsdien is het concept aanzienlijk geëvolueerd: digitale meters met 3D-effect, een panoramisch touch screen en pianotoetsen maken er tegenwoordig deel van uit. De interieursfeer is resoluut futuristisch en hightech! De Audi A1 zorgt niet voor hetzelfde effect. Het ontwerp, hoe modern ook, is klassieker, serieuzer en minder origineel. Dit is niet echt een verrassing, omdat het dashboard is afgeleid van de boordplank van de Volkswagen Polo. De A1 pakt echter toch punten in vergelijking met de nieuwe 208 dankzij een iets grotere digitaal display (10,25 inch tegen 10,0 inch voor de Peugeot) en bijzonder gelikte afbeeldingen. Hetzelfde geldt voor het aanraakscherm (10,1 inch tegen 10,0 inch voor de 208) dat bijvoorbeeld Google Earth volledig kan weergeven, terwijl dat van de Peugeot altijd 2 verticale banden toont, hetgeen jammer is. Bovendien reageert het multimediasysteem van de Audi sneller.

Op het vlak van de comfortuitrusting gaat de Audi A1 ook aan de leiding, met zaken waarbij de rij hulpsystemen zijn gekoppeld aan de adaptieve cruise controle, een automatisch noodrem, een rijbaan assistent en verkeersborden herkenning. Peugeot heeft zijn inspanningen echter niet alleen gericht op het ontwerp van het interieur van de 208, de fabrikant heeft het dashboard ook aangenaam gemaakt voor het oog en als het aangeraakt wordt. Zo beschikt de nieuweling over een schuimlaagbekleding van de dashboard die identiek is aan die van de 3008. De verbinding tussen het dashboard met de deuren, de kwaliteit van de afwerking en het meubilair maken een uitstekende indruk. De Audi A1 laat qua bouwkwaliteit geen steek vallen en zorgt doorgaans voor robuuste, hoogwaardige materialen. Behalve bij de deuren, waarvoor hard kunststof is gebruikt, een detail waarmee de Audi in negatieve zin verrast.

Diegenen die in de markt zijn voor een chique en trendy B segment hatchback, geven niet noodzakelijkerwijs prioriteit aan veel ruimte aan boord. Door hun vrijwel vergelijkbare formaat (4,05 meter voor de Fransman en 4,03 meter voor de Duitser), stelt men zich een soortgelijke ruimteaanbod aan boord voor. Maar als je het meetlint in de hand neemt, dan blijkt dat dit niet het geval is. De Audi is duidelijk ruimer achterin, ook de breedte op elleboog hoogte en qua hoofdruimte. Wat betreft de kofferbak, is het opnieuw de A1 die hier aan de leiding gaat met een volume van 335 liter, tegenover 270 liter voor de 208.

Om als premium te worden aangemerkt, is het noodzakelijk om krachtige motoren aan te kunnen bieden, zelfs als hun verkoopaandeel laag blijft. Op dit punt voldoet Audi aan het criterium met 4 benzinemotoren: 95 pk (25 TFSI), 116 pk (30 TFSI), 150 pk (35 TFSI) en 200 pk (40 TFSI). De Peugeot is beperkter met 3 benzinemotoren van 75, 100 en 130 pk. Audi biedt echter geen diesel, dit in tegenstelling tot de Peugeot die kan worden uitgerust met de 1.5 BlueHDi van 100 pk. En de 208 zet vanaf half november een flinke stap vooruit als de volledig elektrische uitvoering (136 pk sterk, 340 km actieradius) in de showrooms arriveert. In het hoofdstuk ‘automatische transmissie’ zijn zowel Peugeot als Audi bij de tijd met respectievelijk een klassieke EAT8 transmissie voor de 208 en een 7-traps S-tronic met dubbele koppeling voor de A1. Verder valt op dat Audi zonder vrees voor aantasting van haar merkimago de A1 Sportback niet aanbiedt in Quattro uitvoering.

Grote verschillen zijn er tussen de Peugeot 208 en de Audi A1 als het om de prijs gaat. Zo heeft de Fransman een veel lager instaptarief, maar dat is geen faire vergelijking aangezien je dan een turboloze motor krijgt van slechts 75 pk. Het is eerlijker om de 208 in PureTech 100 uitvoering tegenover de A1 25 TFSI te zetten. Je betaalt dan minimaal 20.630 euro voor de Peugeot, of 24.230 euro als je de hier afgebeelde GT-Line versie wilt. De Audi moet zonder verdere opsmuk al 26.710 euro opbrengen. Wil je de A1 min of meer dezelfde uitrusting geven als de 208 GT-Line, dan komt daar nog eens bijna 4.000 euro bovenop.

 

Conclusie

Als het logo van deze 2 auto’s verwijderd wordt, dan is het moeilijk om ze te onderscheiden. Beiden beschikken over een sportief uiterlijk en een strak, modern interieur dat keurig afgewerkt is en verfraaid met hoogwaardige materialen en grote schermen. Het is duidelijk: de 208 is nog nooit zo dicht bij de premium A1 geweest. Maar Peugeot heeft niet de uitstraling, het imago of de status van Audi. Gelukkig zie je dat terug in de tarieven. De 208 is redelijk geprijsd, maar Audi aarzelt niet om een hoge prijs te vragen voor zijn A1 die, eerlijk is eerlijk, ruimer is en een prettiger multimediasysteem heeft. De kans is dan ook groot dat uit een uitgebreide praktijktest blijkt dat er bij de Audi net even meer puntjes op de i staan dan bij de Peugeot. Maar klanten die geïrriteerd raken om een cheque voor de A1 te ondertekenen, kunnen de nieuwe, dappere 208 zeker als een alternatief beschouwen.

Reageren is niet mogelijk.