Prijs indicatie Rolls-Royce Cullinan Black Badge

0

Rolls-Royce komt met een aanvulling op het Cullinan gamma: de statige SUV is voortaan ook leverbaar in Black Badge. De nieuwe versie combineert meer vermogen met een esthetiek waarbij zwart de boventoon voert.

Na de Wraith, Ghost en Dawn wordt nu ook de Cullinan als vierde Rolls-Royce model leverbaar in Black Badge uitvoering. Met deze versie willen de Britten een ander soort welgestelde klanten aanspreken (jeugdiger en sportiever), die minder gevoelig zijn voor de traditionele klassieke luxe die de auto’s van het edele merk normaliter uitstralen. Sowieso probeert Rolls-Royce met de Cullinan, de allereerste SUV met een Spirit of Ecstacy sculptuur, een nieuwe afzetmarkt aanboren.

De opvallendste kenmerken van de Black Badge uitvoering van de Cullinan zijn de inktzwarte carrosseriekleur (die met de hand gepolijst is en over de hele lengte van de SUV gedecoreerd met een geel streepje) en de zwart chromen Spirit of Ecstacy op de motorkap. Alle chromen accenten op het koetswerk van het slagschip hebben een donkerdere tint gekregen. Zwart schijnt dikke mensen goed af te kleden en blijkbaar is dat bij een forse auto niet anders. Eyecatchers zijn verder de speciale 22 inch gesmede lichtmetalen velgen en de rode remklauwen.


Binnenin heeft Rolls-Royce de Cullinan Black Badge voorzien van inzetstukken van gelakt en gepolijst koolstofvezel, terwijl de Starlight Headliner, de sterrenhemel in het plafond, nog iets prominenter aanwezig is. Houtdecoratie schittert door afwezigheid. De nieuwe gele contrast kleur behoort tot de eindeloze mogelijkheden om het interieur van de Cullinan Black Badge een persoonlijke touch te geven.

Voor de Starlight Headliner plaatsten de technici van Rolls-Royce 1.344 individuele glasvezelkabels waarmee een heldere nacht gesimuleerd wordt. De Britten noemen de Cullinan Black Badge dan ook toepasselijk ‘The King of the Night’.

Het onderstel van de Cullinan werd in het kader van de Black Badge behandeling ook aangepast, hoewel Rolls-Royce de pers op het hart drukt dat er aan het comfort niet gemorreld werd. De 6,75 liter grote, dubbel geblazen V12 werd voorzien van een nieuwe uitlaat en produceert in de Black Badge uitvoering 600 pk en 900 Nm. Dat is 29 pk en 50 Nm meer dan in de standaard Cullinan. Daarmee kan de Black Badge versie, ondanks zijn gewicht van 2.753 kilo, in 4,9 seconden de 100 km/u aantikken. Topsnelheid van de kolos is elektronisch begrensd op 250 km/u.

Ook de 8-trapsautomaat en het pedaalgevoel (met een kortere slag) hebben een specifieke afstelling gekregen. En om beter met al het motorische geweld om te kunnen gaan, heeft Rolls-Royce de vering en de geventileerde remmen van de luxe slee eveneens een upgrade gegeven. Daardoor zou de SUV in deze vorm net wat dynamischer moeten rijden. Met de nieuwe ‘Intuitive Throttle’ technologie kan de Cullinan agressiever schakelen en met de ‘Low’ knop kan het uitlaatgeluid extra laag klinken. Iets wat prima past bij het sinistere uiterlijk van de Black Badge uitvoering.

De Nederlandse prijs van de Black Badge uitvoering van de Rolls-Royce Cullinan (gaat verder waar de Range Rover stopt) is nog niet bekend. De zwarte, enigszins sportief ogende SUV kan al wel besteld worden. Kijkend naar wat de Black Badge behandeling bij de Ghost kostte, moet gerekend worden op een tarief van ruim 510.000 euro. Is dat boven jouw budget?

Reageren is niet mogelijk.