Ford bewapent Focus tegen nieuwe Volkswagen Golf

0

Ford kondigt meer uitrusting en lagere prijzen voor populaire uitvoeringen van de Focus aan. Dat dit juist nu gebeurt is, geen toeval. De Focus was dit jaar tot en met november de nummer 1 in zijn segment, maar die positie wordt bedreigd door de nieuwe Volkswagen Golf die deze maand in de showrooms arriveert. Maar Ford heeft zijn antwoord dus klaar.

Voor het nieuwe modeljaar geeft Ford de Focus een update. Het accent ligt op het verlagen van de CO2 uitstoot en het uitbreiden van de standaarduitrusting. De grotere hoeveelheid toeters en bellen gaat in verreweg de meeste gevallen niet gepaard met prijsverhogingen, maar voor veel van de populaire Focus uitvoeringen juist met een prijsverlaging.

De Focus is zoals gezegd tot en met november 2019 de meest verkochte auto in zijn segment. In de afgelopen 11 maanden is de Ford 8.724 maal op kenteken gezet. Dit is 4.000 keer meer dan dezelfde periode in 2018. De meest gekozen uitvoering blijft de sportieve ST-Line uitvoering in combinatie met de met prijzen overladen 1.0 EcoBoost benzinemotor.

Een paar voorbeelden van de CO2-besparende maatregelen zijn de nieuwe banden met een extra lage rolweerstand en een hogere spanning, de verhoogde compressie en de verminderde interne wrijving van de 1.0 EcoBoost benzinemotor en een efficiënter werkend Smart Regenerative Charging. De (basis)modellen die tot nu toe niet standaard waren voorzien van energiebesparende LED koplampen, krijgen die met de modeljaar update nu óók. Eco Mode biedt nu extra functies om bestuurders verder te helpen bij het besparen van brandstof. Zodra het systeem een verkeersbord ziet, wordt dit in het instrumentarium weergegeven, samen met het advies om bijvoorbeeld gas terug te nemen of terug te schakelen.

Ford heeft de modeljaar update ook aangegrepen om de standaarduitrusting verder te verhogen. Zo zit nu op alle uitvoeringen standaard FordPass Connect met embedded modem. Dit geldt dus ook voor de Trend Edition en Trend Edition Business. Deze feature geeft toegang tot een groot aantal internetdiensten. Eén daarvan is het nieuwe ‘Local Hazard Information’ dat bestuurders kan informeren over een gevaarlijke situatie op de weg, zelfs als het incident niet zichtbaar is, bijvoorbeeld aan het einde van een naderende bocht.

De verschillende geluidsinstallaties kregen ook een upgrade. Ze zijn nu allemaal standaard voorzien van DAB+ radio. De meerprijs van de B&O geluidsinstallatie wordt voor bepaalde uitvoeringen in prijs verlaagd naar slechts 350 euro. Het Sync 3 infomediasysteem werd intuïtiever in bediening. De displays zijn vernieuwd en er is een extra makkelijke Smart Search voor het telefoonboek en de mediabibliotheek. Het systeem maakt nu ook het ‘via de lucht’ updaten van kaarten mogelijk.

De lagere uitstoot en rijkere standaarduitrusting gaan bij de nieuwe Ford Focus in de meeste gevallen niet gepaard met hogere prijzen. De prijzen van verreweg de meeste uitvoeringen blijven gelijk en die van een aantal populaire uitvoeringen gaan zelfs omlaag. Zo zijn de sportieve ST-Line en de stoere Active (1.0 EcoBoost 125pk / 1.5 EcoBoost 182pk / 1.5 EcoBlue diesel 120pk) met 450 euro in prijs verlaagd. De vernieuwde Focus is per direct te configureren en te bestellen.

Reageren is niet mogelijk.