Toekomst Sono Motors ziet er niet zonnig uit

0

Het is Sono Motors, de Duitse fabrikant van de bijzondere Sion met zonnepanelen, niet gelukt om de beoogde 50 miljoen euro op te halen via een crowdfunding actie. In een mail laat het bedrijf weten nu over 32 miljoen euro te beschikken, maar dat is niet genoeg om het project voort te zetten.

Sono Motors begon de crowdfunding actie omdat het bedrijf niet verder wilde met haar investeerders van het eerste uur. Reden was het feit dat beide partijen het niet eens konden worden over het lange termijn beleid. Jona Christians, de CEO en medeoprichter van Sono Motors zei hierover in een interview: “Liever financieren wij deze unieke auto samen met de mensen die de Sion ook op de weg willen zien verschijnen”. Vandaar de crowdfunding actie, waarmee 50 miljoen euro opgehaald moest worden. Maar dat is helaas niet gelukt. De teller bleef steken op 32.519.405 euro.


De Sion, qua formaat vergelijkbaar met de BMW i3, – is uitgerust met zonnepanelen op het dak en de flanken. Op een zonnige dag moeten die stroom kunnen genereren voor 34 kilometer extra rij bereik. De productie van de Sion zou eind 2019 moeten starten, maar dat blijkt niet realistisch te zijn. Vervolgens hoopte Sono Motors dat de eerste exemplaren in september 2021 het levenslicht zouden zien, maar dat is nu onzeker aangezien er te weinig geld is opgehaald.

Sono Motors zegt in bovengenoemde mail: “Wij hebben helaas onze doelstelling van 50 miljoen euro niet gehaald. Maar wij zijn ver gekomen: met meer dan 32 miljoen euro is dit de grootste en meest succesvolle crowdfunding actie in Europa ooit geweest. Het is gewoon ongelooflijk wat wij samen hebben bereikt! Bedankt aan iedereen die ons heeft gesteund.”


Het bedrijf overweegt om de campagne te verlengen. “In de afgelopen dagen en weken is ons herhaaldelijk gevraagd of wij de campagne kunnen verlengen. Er kwamen immers steeds meer supporters bij en dagelijks kregen we er geld bij. Onze supporters maken evenveel deel uit van Sono Motors als het ontwikkelingsteam en de oprichters. Deze gemeenschap is de reden dat wij in de eerste plaats zo ver zijn gekomen. Daarom hebben we besloten om alle reservering houders van de Sion in de komende 3 dagen hum stem te laten uitbrengen. Zodra de beslissing is genomen, zullen wij het resultaat onmiddellijk publiceren”.

Het lot van Sono Motors hangt dus af van mensen die al een reservering voor de Sion hebben gedaan. Aanvankelijk leek het allemaal voorspoedig te gaan, want een fabriek was al gevonden: de oude Saab productiefaciliteit in het Zweedse Trollhättan. Het doel is om daar 260.000 exemplaren van de Sion te gaan bouwen. De basisprijs van de Sion was vastgesteld op 25.500 euro. Voor een auto die deels op zonne-energie kan rijden, is dat een heel schappelijk bedrag. Helemaal als je bedenkt dat het dashboard deels met mos is bekleed.

Sono Motors heeft al dik 10.000 reserveringen voor de Sion op zak. Het genoemde mos houdt de luchtvochtigheid in de cabine op peil en filtert tot 20 procent van de vieze deeltjes uit de lucht. Bovendien kan men het onderhoud grotendeels zelf uitvoeren. Kortom: hoewel de Sion geen mooie auto is, maar het wel een slim vervoermiddel. Het zou zonde zijn als de stekker uit de creatie van Sono Motors wordt getrokken.

Reageren is niet mogelijk.