Ook donkere wolken boven Duitse zonneauto bouwer

0

Sono Motors gaat definitief geen zonneauto bouwen. Dit betekent dat het door haar ontworpen model, de Sion, niet in productie zal worden genomen. Sono Motors gaat zich in plaats hiervan in de toekomst specialiseren als leverancier van zonnecelsystemen voor aanbieders van mobiliteit en voertuigfabrikanten.

In de afgelopen 3 maanden Sono Motors probeerde voldoende fondsen te verzamelen om de Sion te kunnen gaan bouwen. Er kon echter niet voldoende geld worden ingezameld. Daarom is nu de stekker uit de Sion getrokken. Sono Motors spreekt van “een zware beslissing”. Er waren in totaal al 45.000 pre-orders en reserveringen.

Sono Motors gaat nu een reorganisatie doorvoeren. Dit betekent dat er ongeveer 300 arbeidsplaatsen verdwijnen. Sono Motors denkt als toeleverancier een goede toekomst te hebben. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen al voor een reeks fabrikanten. Sono Motors levert zowel zonnecelsystemen voor nieuw te produceren auto’s als retrofit-oplossingen. Het bedrijf zegt al 23 klanten te hebben gevonden, waaronder Mitsubishi en vrachtwagenproducenten Scania en MAN. Auto’s, bussen en vrachtwagens van deze fabrikanten worden in de toekomst voorzien van zonnedaken. 

Eerder deze week werd bekend dat een andere zonneauto bouwer, het Nederlandse Lightyear, in zwaar weer was beland. Dit bedrijf probeert nu een doorstart te maken, eveneens door een deel van het personeel te ontslaan. Maar of Lightyear kans van slagen heeft, is twijfelachtig. Sono mikte met haar Sion veel minder hoog dan Lightyear met haar ‘2’ (waarvoor productiefinanciering eveneens ontbreekt) en heeft reeds andere inkomstenbronnen, maar heeft toch de sprong naar autoproducent niet weten te maken.

Reageren is niet mogelijk.